EESTEC ali Electrical Engineering Student’s European assCiation, je mednarodna mreža, ki je bila ustanovljena leta 1986 na Nizozemskem. Trenutno jo sestavlja več kot 50 lokalnih komitejev v 25 državah s skupno več kot štiri tisoč člani.

»Česar ne dobiš na faksu, dobiš v EESTECu,« pravi Nika Kralj iz upravnega odbora EESTEC Ljubljana, študentskega društva, ki z organizacijo mednarodnih kongresov, delavnic, izmenjav, motivacijskih vikendov in drugih dogodkov povezuje študente elektrotehnike in računalništva iz vse Evrope.

»Prišla sem na faks, v novo okolje, želela sem spoznati nove ljudi. Zato sem se udeležila spoznavnega večera društva EESTEC, ki so ga že prvi teden oglaševali na fakulteti,« o svojih začetkih v društvu pripoveduje Nika Kralj, ki je danes absolventka na Fakulteti za računalništvo in informatiko.

»Naše društvo deluje kot lokalni komite EESTEC Ljubljana. Velika prednost mednarodne mreže je, da veliko sodelujemo z mladimi iz drugih delov Evrope. Skupaj organiziramo dogodke, ki se jih nato udeležujejo člani vseh lokalnih komitejev in prek katerih se spoznavamo in mrežimo. Že pred epidemijo smo pogosto delali na daljavo: ko smo recimo delali na skupnem projektu z ekipo, v kateri je en član iz Grčije, eden iz Švice in eden iz Slovenije,« pripoveduje Nika Kralj.

Društvo ustvarja priložnosti za razvoj študentov na akademskem, strokovnem in socialnem nivoju. Pomaga ti pri organizaciji in drugih morebitnih vprašanjih. Inženirjem velikokrat manjkajo tako imenovane mehke veščine, zato društvo pogosto organizira dejavnosti, ki pokrivajo ta del znanj. Društvo ti omogoča učenje novih, praktičnih veščin, ki te jih na fakulteti ne učijo, a jih boš potreboval pri svojem delu.

Največji dogodek, ki ga samostojno organizira EESTEC Ljubljana, je zaposlitveni sejem EESTEC Jobfair. »Cilj dogodka je, da čim več študentov uspe dobiti stik s svojim morebitnim delodajalcem, prvo službo, štipendijo. Letos bo potekal med 21. in 24. marcem. Trenutno načrtujemo izvedbo v živo in smo tudi že dogovorjeni s fakultetami,« pojasnjuje Nika Kralj. Študentom se bodo predstavila različna podjetja, ki zaposlujejo inženirje, elektrotehnike in računalničarje. Poleg stojnic pa organizirajo tudi spremljevalni program, kot je delavnica izdelave profesionalnega življenjepisa in tako imenovani hitri zmenki s podjetji.

Zadnja leta se vse bolj uveljavlja tudi dogodek EESTech Challenge. Gre za ‘hackathon‘, mednarodno študentsko tekmovanje, kjer se študenti, razdeljeni v skupine po 3 ali 4, pomerijo v reševanju konkretnih nalog, s katerimi se inženirji srečujejo v resničnem življenju. Cilj tekmovanja je, da študenti v omejenem času (24 ur) ustvarijo delujočo ter čim boljšo rešitev na zadani izziv.

Vse dodatne informacije lahko najdeš na spletni strani https://eestec-lj.org.