Odprt je prvi javni razpis za podelitev Nagrade dr. Uroša Seljaka, ki je namenjen študentkam in študentom 1. in 2. stopnje, s katerega koli slovenskega visokošolskega zavoda.

Dr. Uroš Seljak, predsednik Republike Slovenije, Univerza v Ljubljani in Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) bodo vsako leto na začetku študijskega leta podelili omenjeno nagrado v vrednosti 10.000 ameriških dolarjev za najboljšo znanstveno objavo. Z nagrado želijo spodbujati in podpirati znanstvene objave študentk in študentov prve in druge stopnje študija, s katerega koli slovenskega visokošolskega zavoda, ter jih vključevati v raziskovalno delo.

Pomembno je, da ta informacija doseže študentke in študentke v največji meri, zato vas prosimo, da informacijo posredujete vašim študentkam, študentom in zaposlenim. Prijave so odprte do 30. 4. 2022.

Ustanovitelj in donator nagrade je dr. Uroš Seljak, lanskoletni prejemnik ene najprestižnejših svetovnih znanstvenih nagrad s področja kozmologije – Gruberjeve nagrade. Dr. Seljak, fizik, kozmolog in profesor astronomije na Univerzi Kalifornije, Berkeley ter alumen Univerze v Ljubljani, je prejel prestižno nagrado Gruberjeve fundacije Univerze Yale za bistven prispevek k metodam, ki so ključne za raziskovanje in razumevanje nastanka vesolja. Nagrado v višini 500.000 ameriških dolarjev je prejel s še dvema nagrajencema. S svojim delom nagrade je ustanovil Nagrado dr. Uroša Seljaka.