17. maj je svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

Leta 1969 je bila ustanovljena Mednarodna telekomunikacijska zveza, zato 17. maj obeležuje svetovni dan telekomunikacij. Leta 2006 je Generalna skupščina OZN razglasila 17. maj za Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe.

Letošnja tema svetovnega dneva telekomunikacij in informacijske družbe je »Digitalne tehnologije za starejše in zdravo staranje«. Ozavešča o pomembni vlogi telekomunikacij/IKT pri podpori ljudem, da ostanejo zdravi, povezani in neodvisni, fizično, čustveno in finančno. Podpora zdravemu staranju je ključnega pomena tudi za trajnost gospodarskih in zdravstvenih sistemov. Tudi Evropska unija je informacijsko-komunikacijske tehnologije priznala kot ključni dejavnik pri odgovarjanju na izzive, ki jih prinaša staranje prebivalstva, zato s financiranjem podpira program »Podpora iz okolja pri samostojnem življenju«. Osredotoča se na rešitve za podporo iz okolja, kot so obeski, ki sprožijo javni alarm, opomniki za tablete ali dnevne dejavnosti, pa tudi naprednejše rešitve, na primer pametne življenjske prostore, pametne izdelke ali digitalne informacijske storitve.

Informatizacija na različne načine bogati učenje ter ponuja učne in druge možnosti, ki morajo biti dostopne vsem. Informatizacija sodi med največje tehnološke napredke v zgodovini, ki vplivajo na način življenja, interakcije, učenja in dela večine ljudi.

Univerza v Mariboru v izvajanje svojega izobraževalnega in raziskovalnega poslanstva vključuje vedno več znanj in orodij s področja informatizacije, hkrati pa z izvajanjem številnih projektov skrbi za uspešen prenos ustvarjenega znanja v okolje in na širšo družbo.  Med pomembnejšimi projekti s tega področja bi omenili  projekt »Pametne vasi«, ki ga kot partner iz Slovenije vodi Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. V ospredju projekta je digitalizacija vasi, ki bo spodbujala razvoj storitev in podjetništva ter socialne inovacije, s katerimi bi izboljšali življenjske in delovne razmere v gorskih in ruralnih okoljih.