Med predavanji, kolokviji, seminarskimi nalogami in obštudijskimi dejavnostmi včasih študenti težko usklajujemo vse svoje obveznosti, to pa lahko privede do občutka izgorelosti. Izgorelost študentov je postala že stalnica. Mladi smo pod vse večjim pritiskom, da bi dosegli odlične rezultate, vendar velikokrat pride do izgorelosti, preden dosežemo željen rezultat.

Pri preobremenjenosti pogosto pride do različnih občutkov in simptomov, kjer so najbolj splošni občutek utrujenosti in izčrpanosti večino časa, pogoste bolezni, izguba motivacije, občutek osamljenosti in odlašanje.

Si se našel v opisu? Ne izgubi poguma, izgorelost lahko premagaš in se ji izogneš! Naučiti se boš moral razviti dobre študijske navade, imeti dober time – management, si postaviti realna pričakovanja in naučiti se boš moral reči »ne«.  Spodaj ti bomo predstavili nekaj idej, ki ti lahko pri tem pomagajo.

  • Oceni svoje prednostne naloge

Pomembno je, da se vprašaš »Kaj je zame najpomembnejše?« Ko boš sebi in drugim pojasnil svoje prednostne naloge, boš zlahka ugotovil, katere dejavnosti in naloge je potrebno opraviti najprej. To ti bo omogočilo, da boš lažje sprejemal odločitve in se soočil z več nalogami.

  • Organizacija

Dobra organizacija je ključ, da okrevaš od izgorelosti in se ji tudi izogneš v prihodnje. Pomembno je, da si dobro razporediš tedenske in dnevne aktivnosti, saj boš le tako videl, koliko dela lahko opraviš v realnem času. Poleg urejenega in strukturiranega dneva, se bo izboljšala tudi koncentracija in zmanjšala se bo raven stresa.

  • Postavljaj si realne cilje

Dan ima le 24 ur in v tem času lahko narediš le toliko. Če imaš preveč nalog, si zadani realne cilje, ki jih lahko dosežeš vsak dan. Upoštevati moraš tudi počitek, da se izogneš izgorelosti in utrujenosti. Le tako boš opravil vse naloge z željenim rezultatom.

  • Zagotovi si dovolj počitka in spanja

Nacionalna fundacija za spanje je opisala priporočene ure spanja za vsakega posameznika glede starost. Najstniki (14-17 let) potrebujejo 8-10 ur spanja, mlajši odrasli (18-25 let) pa 7-9 ur spanja.

Ni pa dovolj le zadostno število ur spanja, temveč tudi kakovosten spanec. Ko se boš dovolj naspal, se bo tvoje telo osvežilo in zjutraj se boš zbudil poln energije in pripravljen, da izpolniš svoje cilje.

  • Fizična aktivnost

Fizična aktivnost kot so telovadba, tek, nogomet s prijatelji pozitivno vpliva na zmanjševanje stresa. Če si v dnevu vzameš 30 minut na dan za fizično aktivnost, boš s tem povečal svojo energijo in sprostil um od napetosti in stresa.

  • Nauči se reči »NE«

Kot študent, si poln energije in se lahko ujameš v pasti, da sprejmeš vsako vabilo in nalogo, ki vam jo ponudijo. Če boš še naprej za vse odgovoril »da«, boš morda izgorel zaradi razmišljanja, kako bi lahko nalogo opravil hitro in učinkovito. Pomembno je, da se naučiš reči »ne« stvarem, ki niso tako pomembne. Tako ti bo ostalo več časa zate in za prioritetne naloge.

  • Vzami si čas zase

Čas zase je zelo pomemben za tvoje duševno in telesno počutje. To je tudi dober način, da se spočiješ od vseh predavanj in izpitov. To je priložnost, da si vzameš prost večer in si ogledaš film, odideš na kopanje ali pa se sproščaš doma in proslaviš majhne zmage, kot so opravljen kolokvij ali izpit, opravljene seminarske vaje …  Enkrat v dnevu si določi čas, v katerem boš počel tisto, kar te veseli in te sprosti.

  • Obrni se na prijatelje in tiste, ki so ti najbližje

Študenti, ki trpijo za izgorelostjo, se pogosto počutijo osamljene in izolirane. Druženje s prijatelji, družino ali boljšo polovico je dober način premagovanja slednje. To je dobra priložnost, da z njimi podeliš skrbi in radosti. Če te nekdo posluša in ti pomaga, bo to skokovito zmanjšalo stres in breme, ki ga občutiš.

  • Poišči strokovno pomoč

Študentska organizacija v Mariboru (ŠOUM) nudi brezplačno strokovno individualno psihološko pomoč (Svetovalnica ŠOUM), kjer lahko dobiš dobre nasvete in pomoč. Srečanja potekajo v živo ali pa prek platorme Zoom. Svetovanja potekajo po dogovoru, v stik s svetovalnico pa lahko stopiš prek elektronskega naslova svtovalnica@soum.si.

Izgorelost študentov ne bi smela biti današnja norma. Upoštevanj teh 9 nasvetov, ki ti bodo pomagali pri premagovanju študentske izgorelosti. Počasi boš pridobil občutek varnosti in se naučil biti srečen z vsemi kamni in limonami, ki ti jih življenje vrže danes in v prihodnosti.