Nič ni bolj posebnega kot foto album. Ne glede na to, za kašen foto album gre, so način, kako narediti posnetek trenutka.

Seveda si nihče ne želi, da bi bili njihovi albumi polni fotografij, na katerih jedo ali so videti manj kot popolno! Ni se težko naučiti posneti odličnih počitniških fotografij in pri tem ti lahko pomagamo.

Ustvarjanje odličnih dopustniških fotografij je kombinacija miselnosti, nekaterih najboljših praks in razvijanja nekaterih osnovnih spretnosti. Tukaj je 10 nasvetov, ki ti bodo pomagali pri ustvarjanju najboljših dopustniških fotografij doslej.

1. Kamera ni pomembna.

Če se preveč poglobiš v svet fotografije, se lahko začneš zelo osredotočati na opremo. Najboljši fotoaparat, najboljši objektiv ali uporaba ravno pravega filtra so stvari, za katere ljudje porabijo preveč časa in denarja. Morda so pomembne za profesionalne fotografe, vendar tebi zanje ni treba skrbeti.

Fotoaparat na telefonu ali star fotoaparat tipa “usmeri in fotografiraj” bo zadostoval. Če imaš nov pametni telefon, je fotoaparat na njem verjetno tako ali tako odličen, zato ne skrbi zanj. Če imaš vrhunski fotoaparat in veliko opreme, je pogosto tako ali tako težje posneti odličen posnetek.

2. Vse je odvisno od izbire pravega trenutka.

Bolj kot vse drugo je pomembna izbira pravega trenutka. To pomeni tako pripravljenost in napolnjenost fotoaparata, ko si na poti, kot tudi čas samega posnetka. Skušaš ujeti nasmeh, smeh ali osebnost, ne pa zadnjega dela glave!

To ne pomeni, da moraš imeti fotoaparat vedno pri roki ali da Uluru gledaš le skozi iskalo. Preprosto imej svoj fotoaparat enostavno dostopen in se nauči bližnjic. Fotoaparati telefonov imajo običajno bližnjico do fotoaparata, ki ne zahteva kode PIN – nauči se, kako deluje.

3. Poišči edinstvene zorne kote.

V posnetek ti ni treba umestiti celotne znamenitosti. Manjši elementi scene so lahko prav tako občudovanja vredni in poskrbijo za bolj edinstveno fotografijo.

Recimo, da želiš fotografirati Eifflov stolp v Parizu. Da bi ga zajel/-a v celoti, bi moral/-a stati tako daleč nazaj, da bi bil na celotnem posnetku videti majhen. Namesto tega ga raje posnemi od blizu in ga poglej navzgor. Ne boš ga posnel/-a celotnega, vendar boš dobil/-a veliko bolj zanimivo točko pogleda.

To velja tudi za ljudi. Ne glede na to, kako dobre so tvoje spretnosti fotografiranja dopustniških fotografij, bodo velike znamenitosti vedno bolje fotografirane drugje. Namesto da bi si vzel/-a 15 minut časa za popoln posnetek sydneyjske opere, zakaj ne bi raje posnel/-a nekaj fotografij prijateljev in družine, ki stojijo na stopnicah? Konec koncev si jih boš res želel/-a zapomniti.

4. Osredotoči se na naravne posnetke.

Režirane fotografije so videti, no, režirane. Vsi imamo nerodne fotografije s počitnic, ki jih sovražimo, s prisiljenimi nasmeški na obrazu.

Pogosto so najboljše fotografije tiste, ki ujamejo fotografirano osebo nepripravljeno z naravnim nasmehom in pozo. Otroci, ki skačejo v bazen, nežen pogled med ljubljenimi osebami ali posnetek babice, ki se smeje, ko sedi z družino pri večerji.

Ne boj se, da bi bil/-a kot muha na steni, poskušaj ujeti te trenutke, kjer lahko. Drži, nekateri te bodo morda označili za strašljivega/-o, vendar so to fotografije, ki jih mnogi od nas dolgoročno cenijo – nekoč se ti bodo zahvalili.

5. Posnemi več kot eno.

V času “Kodakovega trenutka” je bil filmski trak drag, zato si moral pametno izbrati posnetek. Danes temu ni več tako. Brez skrbi lahko še naprej sprožaš sprožilec. Lepota digitalnega fotoaparata ali pametnega telefona je v tem, da lahko posnameš na tone fotografij, nato pa obdržiš le tiste, ki so ti všeč.

Če uporabljaš namenski fotoaparat, kot je kamera tipa “usmeri in fotografiraj” ali DSLR, boš nekoliko omejen/-a s pomnilnikom na kartici SD. To sicer ne zanika te točke, saj bo večina kartic še vedno vsebovala na tisoče posnetkov!

6. Osvetlitev je pomembna.

Eden od trikov, ki se jih je vredno naučiti, je, kako kar najbolje izkoristiti naravno osvetlitev. Najboljša svetloba je mehka, razpršena svetloba, ki ne meče močnih senc. To se zgodi v oblačnih dneh, pa tudi ob sončnem vzhodu in zahodu, ki sta znana kot “zlata ura” ali “modra ura”.

Če želiš narediti odličen posnetek, vstani zgodaj, ko v bližini ni nikogar drugega, da izkoristiš popolno svetlobo. S tem boš tudi povečal/-a možnosti, da boš videl/-a fantastičen sončni vzhod ali zahod, ki ga boš lahko fotografiral/-a.

Vredno je tudi razumeti, kako deluje osvetlitev ozadja. V preteklosti so bili objekti, osvetljeni od zadaj, zelo temni in silhuetni, kar je v bistvu uničilo fotografijo. Z osvetlitvijo ozadja pa lahko ustvariš halo efekt, zaradi česar predmet izstopa, kar je odlično za Instagram. Če se naučiš, kako pravilno izpostaviti predmet in zmanjšati kontrast v postprocesiranju, se ti lahko odprejo nove možnosti.

7. Ne pozabi na pravila tretjin.

Pri fotografiranju na dopustih bodi pozoren/-a na osnovna načela obrezovanja. Priporočljivo je fotografirati osebo, spomenik ali predmet tako, da prikažeš delček okolice. Fotografija bo videti polna in premišljena, če boš na njej poleg glavnega elementa ujel/-a tudi naključnega turista ali košček druge stavbe.

Poleg tega se velja seznaniti z enim od glavnih pravil kompozicije v fotografiji, in to je pravilo tretjin. Skladno z njim je treba fotografijo vertikalno in horizontalno razdeliti na tri dele, vse pomembne elemente fotografije pa postaviti na presečišče ali vzdolž linije. To so tako imenovane močne točke slike.

8. Določi obzorje.

To in zgoraj obravnavano pravilo tretjin sta neločljivo povezana. Obzorje mora biti v 2/3 višine fotografije in ne na njeni sredini. Kaj to pomeni v praksi? Če želiš fotografirati oblake na nebu, jih posnemi tako, da zavzemajo 2/3 fotografije. Želiš namesto oblakov posneti morje in plažo? Tudi ti elementi morajo biti na 2/3 višine fotografije. Če boš horizont postavil/-a na sredino, fotografija ne bo videti preveč zanimiva. To pravilo se dobro obnese tudi pri fotografiranju stavb in spomenikov. Želiš, da je na tvoji fotografiji viden svetilnik? Potem naj bo obzorje ujeto v 2/3 višine fotografije.

Ob pogledu na fotografijo, ki implementira pravilo tretjin in določa obzorje, lahko dobimo vtis, da je vse na svojem mestu. Vredno si je zapomniti ti dve pravili, saj lahko bistveno vplivata na vrednost in kakovost fotografije.

9. Način za pridobitev spektakularne fotografije? Poišči odseve v vodi!

Ali fotografiraš ob vodi? Poglej, kaj vidiš v njenem odsevu! Verigo gora ob jezeru, skale ob morju ali morda stavbo, vidno v luži? Najboljše rezultate dosežeš, če je odsevani predmet osvetljen, vodna površina pa ostane v senci. Ustrezno uporabljaj svoje odseve in dobil/-a boš zanimive in izjemne fotografije, ki bodo v albumu videti čudovito.

10. Nauči se več kot le osnove.

Čeprav profesionalna fotografska oprema ne bo vedno izboljšala tvojih fotografij, jih bo zagotovo izboljšalo učenje nekaterih fotografskih tehnik. Če se naučiš, kako delujejo stvari, kot so osvetlitev ozadja, kompozicija, hitrost zaklopa in časovni presledki, lahko razširiš svoja razpoložljiva orodja za boljše dopustniške fotografije.

Še nikoli se ni bilo lažje naučiti, kako posneti odlične fotografije, zahvaljujoč storitvam, kot je YouTube, vendar je veliko fotografskih kanalov zelo osredotočenih na opremo. Tukaj je odlična serija videoposnetkov, ki ti bo pomagala začeti z učenjem dejanskih tehnik in ne z učenjem uporabe določenega fotoaparata.

Vendar ne pozabi…

Ne bodi tako zaskrbljen/-a z ustvarjanjem popolne fotografije, da bi pozabil/-a uživati v trenutku. Si na čudoviti destinaciji, ki je morda nikoli več ne boš obiskal/-a, zato si vzemi čas, da jo spoznaš, namesto da si jo ogleduješ prek zaslona.