Si si že privoščil dopust? Še ne veš, kam bi se podal na izlet v letošnjem poletju? Imaš čas le kakšen dan ali dva? Danes si bomo pogledali, kaj si lahko ogledaš v Prekmurju v le enem dnevu.

Prekmurje se zelo redko znajde na seznamu obiskanih krajev v Sloveniji – pa ne samo med tujci, ampak tudi med nami, domačini. Je nižinska pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije, ob meji z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobila ime. Prekmurje nima naravnih lepot, ki bi se lahko primerjale s 100 metrskimi slapovi, smaragdnimi tolmuni ali več 100 metrov visokimi previsnimi stenami, a ima v roki vseeno skrite adute, ki jih v drugih pokrajinah ne moreš izkusiti. Kaj si torej lahko ogledaš v Prekmurju?

  • Expano

Ko se po avtocesti iz smeri Maribora pripelješ v Mursko Soboto, na levi strani opaziš jezero s paviljonom Expano. Paviljon se nahaja ob Soboškem jezeru, kjer imaš možnost SUPanja, srfanja, čolnjarjenja, kopanja, ob jezeru pa se nahaja tudi gibalni park, kjer na preizkus postaviš svoje motorične sposobnosti. V samem paviljonu se nahaja projekcijska dvorana, ki te bo s svojo 3D projekcijo popeljala skozi »pomurski prostor in čas«. V Expanu je tudi trgovinica s prekmurskimi izdelki, turistična informacijska točka in kavarna s pogledom na jezero.

  • Murska Sobota

Za Mursko Soboto lahko rečemo, da je glavno mesto Prekmurja in ta naziv je tudi nosila en teden leta 1919 v takrat razglašeni Murski republiki. Razglasitev je potekala iz balkona v prvem nadstropju hotela Zvezda, ki se nahaja v centru mesta. Del tega je tudi trg zmage, ki so ga postavili leta 1945 v čast sovjetskim četam. Sestavljata ga kipa slovenskega partizana in ruskega vojaka, na stranskih ploščadih pa si lahko ogledaš topova, ki sta bila del takratne vojne opreme. Par korakov stran te pričaka pogled na evangeličansko cerkev, ki je še posebej veličasten iz mestnega parka. Tam na ogled stoji Soboški grad s prostori Pomurskega muzeja. V muzeju si lahko ogledaš zgodovino Prekmurja od prazgodovine do danes ter tradicionalna oblačila in pohištvo do časov po 2. svetovni vojni.

  • Šunkarna Kodila

Šunkarna Kodila v Markišavcih je obvezen postanek na izletu po Prekmurju. Če si vegetarijanec ali vegan, se tega postanka izogni. Drugače se v pritličju nahaja delikatesna trgovina, kjer lahko kupiš mangalico, prekmursko šunko, ocvirke in druge jedi, v prvem nadstropju pa te čaka gostilna/steak house. Če si že tukaj, moraš naročiti sočen steak s prilogo.

  • Plečnikova cerkev v Bogojini

Jože Plečnik velja za enega največjih, če ne celo največjega arhitekta v Sloveniji. Njegove stvaritve so vsem na ogled predvsem v naši prestolnici, ena izmed njih pa se nahaja tudi v Prekmurju, v naselju Bogojina. Plečnikova cerkev v Bogojini velja za eno najlepših stavb sodobne sakralne arhitekture na Slovenskem. Stavba od zunaj sploh ne spominja na cerkev, če ne bi bilo unikatnega zvonika z ravno streho. V notranjosti cerkve izstopa predvsem lesen strop, okrašen s prekmursko keramiko.

  • Lončarska vas Filovci

Lončarska vas v Filovcih je muzej na prostem, kjer si lahko ogledaš dve cimprači, tipični panonski hiši s slamnato streho in črno kuhinjo. Preizkusiš se lahko tudi v izdelavi in poslikavi keramike.

  • Tropski vrt

Če želiš doživeti tropsko podnebje, se moraš odpraviti v tropski vrt podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku. Podjetje je znano po vzgoji orhidej, ki tudi krasijo papeževo baziliko v Vatikanu. V tropskem vrtu boš naletel na rastline, ki zgolj uspevajo v vročem vlažnem podnebju okrog ekvatorja kot so kakavovec, bananovec, avokado, flamingovci, mesojede rastline in orhideje. Slednje lahko tudi kupiš.

  • Vinarium

Nad Lendavo, v Lendavskih goricah, se dviga najvišji razgledni stolp v Sloveniji – stolp Vinarium. Ob lepem vremenu so z vrha vidne pokrajine štirih držav – Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Če želiš preizkusiti lastno kondicijo, se lahko do vrha odpraviš po 240 stopnicah, na voljo pa je tudi dvigalo. Ob vznožju stolpa se nahajajo stojnice s hrano in pijačo. Tukaj moraš obvezno poskusiti trdelnik/kurtoš/votli kolač, značilno madžarsko sladico.

Za dozo adrenalina se je vredno spustiti po bližnjem zipline-u Vinarium, ki se od najvišjega vrha Lendavskih goric –  Piramide – spusti do stolpa in dosega hitrosti do 60 kilometrov na uro. To pa že je hitrost.

  • Otok ljubezni

Otok ljubezni v vasici Ižakovci je naraven otok, ki ga je oblikovala reka Mura. Sem naj bi se hodila kopat tudi grajska gospoda. Tukaj si lahko ogledaš plavajoči mlin in brod na Muri, ki te popelje na desni breg reke. Tukaj vsako leto že od leta 1922 potekajo tradicionalni Büjraški dnevi.