Vpisne točke so zelo pomembne za vpis na želeno fakulteto. Pri izračunu ti pomagajo številni primeri ali kalkulator. Preveri že sedaj, koliko točk boš moral zbrati na maturi, če se boš žele vpisati na izbran študijski program. 

Če v letošnjem šolskem letu zaključuješ srednjo šolo in boš konec leta maturiral, je tale članek primeren prav zate. Že veš, na katero fakulteto se boš vpisal? Te skrbi, da boš imel premalo točk za vpis na želeno fakulteto? Preberi si, kje lahko narediš izračun točk, ki jih potrebuješ za vpis! 

Kot srednješolec si verjetno že veliko razmišljal o tem, kje boš nadaljeval svojo izobraževalno pot. Ko opraviš maturo, se lahko vpišeš na različne univerze v Sloveniji in tudi v tujini. Tvoja možnost za vpis na dodiplomske študijske programe je delno omejena tudi s tem, kakšno maturo boš opravil.  

O tem, katere fakultete oziroma študijske smeri lahko izbereš, si lahko prebereš tukaj: https://www.dijaskisvet.si/wp-content/uploads/2021/01/Fax-Vpisnik-2021.pdf

Pri vpisu na večino visokošolskih zavodov se upoštevajo točke, izračunane iz uspeha pri splošni ali poklicni maturi oziroma zaključnem izpitu in uspeha v 3. in 4. letniku srednje šole. Ponekod se upošteva tudi uspeh pri posameznih predmetih na maturi, ali pa je predpogoj za vpis določen uspeh pri preizkusu posebnih nadarjenosti, sposobnosti ali spretnosti. 

V primeru, ko se v posameznem roku za vpis v določen študijski program prijavi večje število kandidatov, kot je razpisanih mest, se vpis v ta študijski program omeji. Za vsakega prijavljenega kandidata se izračuna število točk, ki jih je dosegel po postopku, ki veljajo za tisti študijski program. 

Seveda pa so pri vpisu na fakultete zelo pomembne te točke. Če jih zbereš premalo, se lahko zgodi, da se na želeno možnost ne boš mogel vpisati. Lahko pa si že prej izračunaš, kakšen uspeh na maturi boš moral doseči, da boš sprejet tja, kamor se želiš vpisati. To si lahko izračunaš s pomočjo kalkulatorja: https://dijaski.net/studij/izracun-vpisnih-tock.  

Pogledaš pa lahko tudi primere računanja vpisnih točk na naslednjih povezavah: