Do konca jesenskega izpitnega obdobja Univerze v Mariboru je le še en teden. Kako ti je šlo? Ti je uspelo opraviti vse izpite, potrebne za vpis v višji letnik? Ti je mogoče spodletelo? 

Piše se tretji dan jesenskega izpitnega obdobja v študijskem letu 2021/2022, ko imamo možnost opraviti še zadnje izpite, ki stojijo med nami in naslednjim letnikom. Do konca nas loči le še en teden. En teden dolgih neprespanih noči, mnogih skodelic kav, vsakodnevnih živčnih zlomov in stresa ter vprašanj v smislu: »Kaj je meni tega treba?«. 

Kako ti je šlo? Ti je uspelo opraviti vse izpite, potrebne za vpis v višji letnik? Ti je mogoče spodletelo? Vsem, ki ste uspešno opravili vse izpite v tem izpitnem obdobju, čestitke. Vložili ste trud in dosegli uspeh – opravljen izpit. Z voljo, trdim delom in zagnanostjo se vse da doseči, kar si le zamislite. Potreben je le prvi korak. 

Če te še čaka kakšen izpit, ti želim veliko znanja in nekoliko sreče. Kot pravi rimski filozof Seneka: 

Sreča je tisto, kar se zgodi, ko priprava sreča priložnost. 

Sreča je naključna, edino, na kar se lahko zaneseš je tvoje znanje. Znanje je ključ do uspeha. Za to pa je potrebna vaja in trdo delo. Verjamem, da ti bo uspelo. 

Neuspeh je del življenja. Če ti je spodletelo, upam, da izpit ni bil pogoj za vpis v višji letnik. V vsakem primeru pa je neuspeh potrebno sprejeti, ga analizirati in iz njega potegniti zaključke, ki ti bodo pomagali, da se neuspeh ne bo ponovil ali bo njegova verjetnost izredno majhna. Izzivi so tisti, ki ženejo naprej razvoj in novosti na področjih tehnike in drugih znanosti ter nas ohranjajo motivirane. Opravljanje izpita lahko spet poskusiš v novem izpitnem obdobju novega študijskega leta. Čeprav boš ponavljal letnik lahko hkrati opravljaš obveznosti za naslednji letnik. 

Za konec bi dodal le, da ti in le ti odločaš o svoji prihodnosti. Postavi si realistična pričakovanja, višja pričakovanja si postali le, če ciljaš na uspeh in vpliv v življenju. Ne primerjaj se z drugimi višje od sebe, primerjaj se s seboj, kjer si bil in kje si danes. Meri izboljšanje in ne zaostanka. In seveda najpomembneje, uživaj v trenutku – pot je pomembnejša od cilja.