Na Univerzi v Mariboru se je v četrtek, 29. 9. 2022 odvil pogovor Evropske komisarke, gospe Elise Ferreira s študenti Univerze v Mariboru, dijaki mariborskih srednjih šol in predstavniki mladinskih organizacij, ki delujejo v Mariboru.

Pogovor je tekel o družbeno odgovornem ravnanju mladih, o spodbudah Evropske unije in Slovenije za razvoj trajnostnega razvoja med mladimi ter tudi o njihovi aktivni vlogi za napredek družbe.

Evropska komisarka je mlade nagovorila ter spodbudila: »Vse kar se dogaja okrog nas, način kako smo organizirani kot družba, se tiče vseh nas. Ampak še posebej se tiče vas, mladih, ker to bo vaša prihodnost. Evropa ste vi, upajte si stopiti naprej, uporabite svoj glas in govorite v svojem imenu.«

Nina Kotnik, predsednica Študentskega sveta Univerze v Mariboru, ki je dogodek soorganiziral je povedala: »Menim, da je Evropska unija že naredila velik korak za svetlo prihodnost mladih, ampak zdaj je na nas, da s svojim aktivnim delovanjem ustvarimo most med EU in mladimi ter ustvarimo medsebojno zaupanje in sodelovanje. Današnji dogodek je zagotovo korak bliže k doseganju tega cilja.«

Dogodek je bila odlična priložnost za mlade, za njihovo aktivno udejstvovanje ter hkrati priložnost za predstavnike Evropske komisije za stik z mladimi iz Slovenije ter črpanje njihovega navdiha in idej, kar je skladno tudi s cilji in namenom projekta Evropsko leto mladih.