2. oktobra 2022 se lahko naučite več o svetovnem dnevu brez alkohola. Na spletni stani moja.um.si si lahko preberete, kako prekomerno uživanje alkohola vpliva na zdravje ter kakšni so ukrepi za zajezitev porabe in zlorabe alkohola. Prav tako lahko zase ali za nekoga drugega izpolnite vprašalnik za samooceno pitja alkohola.

V okviru prizadevanj Svetovne zdravstvene organizacije za zmanjšanje težav, povezanih z alkoholom, je bil 2. oktober predlagan za svetovni dan brez alkohola.

Na svetu je 107 milijonov alkoholikov. Alkoholizem je najbolj razširjen v državah z visokimi dohodki, razvije pa se običajno pri ljudeh v 20. in 30. letih, čeprav prizadeti posamezniki največkrat začnejo s prekomernim pitjem že sredi najstniških let. K alkoholizmu so bolj nagnjeni moški kot ženske. Slovenija sodi med države, ki beležijo najvišjo porabo alkohola.

Alkohol je depresor centralnega živčnega sistema, ki z redno uporabo stopnjevano (napredujoče) uspava delovanje naših višjih možganskih centrov (npr. center za vid, motoriko), tudi centra, povezanega z nadzorom našega vedenja in čustvovanja, kar povzroči sprostitev vedenjskih in čustvenih zadržkov, oziroma popustitev zavor. Začetna evforija, ki jo povzroči, je posledica vpliva na možganske centre za samoobvladovanje.

Mnogi ljudje se ob alkoholu lažje zabavajo in družijo z drugimi, drugi pijejo alkohol zaradi stresa. Če alkohol uživamo odgovorno in v zmernih količinah, običajno ne predstavlja večjih težav. Pitje alkohola na način in v količinah, ki presegajo mejo manj tveganega pitja, prinaša grožnjo za zdravje in blagostanje posameznika, njegove družine, ožje in širše okolice ter celotne družbe. Alkohol deluje opojno, škodljivo in povzroča zasvojenost. Za škodljive učinke alkohola so še posebej občutljivi otroci in mladostniki, pitje alkohola med nosečnostjo pa ogroža tudi še nerojenega otroka in mu lahko pusti trajne posledice. Poleg nastanka različnih kroničnih bolezni, vključno z nekaterimi rakavimi obolenji, pri osebah, ki več let pijejo večje količine alkohola, je raba alkohola povezana tudi z večjim tveganjem za akutne zdravstvene posledice, kot so poškodbe, tudi zaradi prometnih nezgod.

Alkohol je edina psihoaktivna substanca, ki kot taka ni mednarodno regulirana (kot so npr. tobak in prepovedane droge). Prizadevanja za omejitev problemov, povezanih z rabo in zlorabo alkohola, obsegajo omejevanje dostopnosti alkohola (vključno z davki in politiko cen, licenciranje, prepoved prodaje mladoletnim, določitev minimalne starosti za nakup alkohola), skrb za varnost v cestnem prometu (omejitev oziroma ničelna koncentracija alkohola v krvi za vse voznike, redna naključna testiranja voznikov) ter zdravljenje stanj in posledic škodljive rabe alkohola – predvsem zdravljenje zasvojenosti z alkoholom in kratke svetovalne programe pri zgodaj prepoznanih tveganih pivcih.

Zaradi spoznanja, da je alkoholizem trpljenje tako za alkoholika kot za njegove najdražje, se se je smiselno usmeriti v preprečevanje alkoholizma (npr. akcija 40 dni brez alkohola ). V ta namen lahko tudi zase ali za nekoga drugega izpolnite vprašalnik za samooceno pitja alkohola, ki vam bo na koncu povedal, kam se uvrščate s svojim pitjem.

Kako lahko pomagate vrstniku alkoholiku ter kaj lahko naredite za svoje zdravje?

  • Informirajte se o škodljivosti prekomernega uživanja alkohola.
  • Namesto predajnju alkoholu, se raje posvetite študiju, prijateljem in družini, športu in drugim hobijem.
  • Če vas obdajajo občutki žalosti, nezadovoljstva, tesnobnosti, … se pogovorite o tem s prijatelji, vrstniki. Obrnete se lahko tudi na Svetovalnico za študente.
  • Ne vozite pod vplivom alkohola in ne peljite se z voznikom, ki je užival alkohol, ter ga raje opozorite na tveganje.
  • Ne ponujajte alkohola drugim, še posebno mladoletnim osebam.