Mesec oktober obeležujemo kot mesec boja proti raku dojk, ki pa je najpogostejši rak pri ženskah in tudi najpogostejši vzrok za smrtnost pri ženskah zaradi rakavega obolenja. Ravno zaradi tega namena je oktober obarvan rožnato ter ga poimenujemo kot rožnati oktober. Poimenovanje »roza« pa ima univerzalen pomen, ki je ljubezen do samega sebe.

Zelo pomemben podatek, ki se nikakor ne sme zanemariti je ta, da za rakom dojk lahko zbolijo tudi moški. Samo v Sloveniji letno zboli 10 do 15 moških.

Preživetje naših bolnic je na žalost še vedno slabše od evropskega povprečja, predvsem zaradi poznega odkrivanja bolezni, torej se moramo zavedati, da je rak dojk lahko dobro ozdravljiv, ampak le če je odkrit dovolj zgodaj. Pri tem moremo vedeti, da si zelo veliko lahko pomagamo tudi same, in sicer z rednim in pravilnim samopregledovanjem, kar je ključni način za odkrivanje zgodnjih sprememb v in na dojkah. Dojke se pravilno samopregledujejo med 7. do 10. dnevom po začetku menstruacije. Pri tem ti je lahko v veliko pomoč kar APLIKACIJA za pametne telefone, ki omogoča nastavitev mesečnega opomnika, nazoren prikaz samopregledovanja in povezave na uporabne spletne strani ter telefonske številke.

Zdrav način življenja, redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne mase so ključne odločitve za zdravje, ki kažejo močno povezavo z manjšim tveganjem za razvoj raka dojk.

Skoraj vsi smo že tudi slišali za presejalni program DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Na program so povabljene ženske med 50. in 69. letom. Pri programu se izvaja mamografija, ki je ključni del diagnoze raka dojk. Na mamografiji je mogoče, da se spremembe odkrijejo še preden lahko pacientka spremembo zatipa sama, zato je obisk programa DORA izjemno pomemben in se svetuje, da ga obiščejo vse ženske v tem starostnem obdobju.

V Sloveniji letno zboli približno 1100 žensk. Vzrok za nastanek raka dojk še ni znan, ampak imamo nekaj dejavnikov tveganja, kot so na primer: rak dojk v družini, pozna prva nosečnost (prvi otrok po 30. letu), ženske, ki niso nikoli rodile, neprimerna prehrana, debelost, telesna neaktivnost, starost (tretjina žensk zboli po 50. letu), zgodnja menstruacija in pozna menopavza.

V Sloveniji je več kot 19.000 žensk, ki so se zdravile ali se zdravijo zaradi raka dojk

Ampak kaj pa ko pride do raka? Pri soočanju z diagnozo pride do veliko sprememb v življenju, ter pa je potrebno sprejemati določene težke odločitve, ki so za žensko zelo čustveno naporne in utrujajoče, zato je ženska psihično lahko zelo na tleh. Pomemben del, ki ga lahko opravijo svojci ter bližnji ljudje je čustvena podpora ter zavedanje, da bolnica ni sama v tem.

POSTOPEK PRAVILNEGA SAMOPREGLEDOVANJA: https://europadonna.si/ostani-zdrav/samopregledovanje/