Študijsko leto je naporno za vse študente, veliko pa nas ima poleg študija še veliko število obštudijskih obveznosti. Vse to nam vzame veliko časa, truda in energije. Ko pa opravimo vse, kar smo si zadali, si lahko vzamemo nekaj prostega časa. Imaš ideje, kako ga preživeti? 

Prosti čas je v današnjem času pogosto težko dobiti. Ker vse aktivnosti, ki jih imamo, zahtevajo veliko našega časa, se nam pogosto zdi, da so minili meseci, odkar smo se nazadnje lahko malce ustavili in si oddahnili. 

Če pa dobimo priložnost, da za trenutnek globoko vdihnemo in ustavimo delo, ne mine dolgo, ko nam zazvoni telefon ali pričenjajo deževati sporočila. Stalna zasedenost je postala norma v današnjem času in ko imamo prosti čas, ta ne traja dolgo in se napolni, preden se tega zavedamo. 

Dolgočasje torej ni pogosto na urniku študentov. Ko pa imamo prosti čas, včasih ne vemo, kako bi ga preživeli. Včasih dobro dene, če si vzameš en dan in se osredotočiš le nase in na svojo družino ter prijatelje, kar je tudi odličen način za preživljanje prostega časa. Zate pa smo pripravili še nekaj idej, kaj lahko počneš, ko s seznama obkljukaš vse obveznosti! 

  1. Preberi kakšno knjigo: ne glede na to, ali imaš 10 minut ali tri ure časa, branje knjige je zelo produktiven način za preganjanje dolgčasa. Branje prav tako zmanjšuje stres, simulira naše možgane in nam da neko novo znanje, hkrati pa trenira tvoj spomin in ti pomaga pri izboljševanju fokusa in koncentracije.  
  1. Telovadba: Gibanje je odličen način za preživljanje prostega časa, ne glede na to, koliko časa imaš. Po fizični aktivnosti se počutimo polni energije, zdravi in smo pripravljeni na prihajajoče aktivnosti. 
  1. Nauči se nekaj novega: Preženi dolgčas na način, da poskusiš nekaj novega, ali pa se naučiš nekaj, kar si se vedno želel naučiti, a za to nikoli nisi imel dovolj časa. Nov hobi ti bo popestril prosti čas. 
  1. Skuhaj ali speci kaj: Dober recept za preganjanje dolgčasa in popestritev prostega časa. Vzami v roke knjigo z recepti in poskusi nekaj novega. 
  1. Igranje kart: Četudi prosti čas raje preživljaš sam, se lahko poskusiš zamotiti s kakšno igro kart. Igranje kart ti bo pomagalo pregnati dolgčas, hkrati pa na ta način tudi treniraš svoje možgane in koncentracijo. 
  1. Pojdi na kavo s prijateljem: Ko ti je dolgčas, ga izkoristi za kavo s prijateljem, ki si mu že večkrat rekel, da se morata kmalu videti, pa vama še ni uspelo. 
  1. Zastavi si cilje: Če si oseba, ki si rada postavlja in nato dosega cilje, izkoristi prosti čas za to, da si postaviš še kakšen cilj in ga dosežeš! 
  1. Naredi album slik ali spominov: Odličen način za preganjanje dolgčasa, hkrati pa lahko ustvariš zelo lep album slik ali spominov na določeno obdobje iz mladosti, dopusta ali zgolj lepih trenutkov z družino in prijatelji. 
  1. Preživi nekaj časa zase: Časa zase imamo vedno premalo, spomni se na to, ko ne veš, kaj bi počel v prostem času. Počni nekaj, kar te veseli, poglej film, pojdi na sprehod ali pa čas nameni zgolj relaksaciji. 
  1. Nauči se nove spretnosti: V današnjem času najdeš na internetu ogromno brezplačnih tečajev, ki ti lahko pomagajo, da se naučiš neko novo spretnost, ki je do sedaj nisi obvladal. 

Vidiš, možnosti za preživljanje prostega časa in preganjanje dolgčasa imaš na pretek! Izkoristi čas, ki ga imaš zase in bodi za spremembo produktiven na drugačen način!