Prvega decembra vsako leto obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Na ta dan si pripnemo rdeče pentlje, katere predstavljajo simbol osveščanja o nevarnosti AIDS-a.

Študentski svet UM zato vsako leto s preventivnimi sporočili poskuša doseči boljše ozaveščanje o načinu preprečevanja okužb z virusom HIV.

KAJ JE HIV?

HIV (human immunodeficiency virus) je virus človeške imunske pomanjkljivosti. Če ste okuženi z virusom HIV še ne pomeni, da imate AIDS. AIDS je le ena od stopenj okužbe s HIV (zadnja stopnja).

KAJ JE AIDS?

AIDS (acquired immune deficiency syndrome) je sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, ki pa je napredovala oblika okužbe, ki jo povzroča virus HIV.

ŠIRJENJE BOLEZNI:

Najpogosteje pride do okužbe preko nezaščitenih spolnih odnosov z okuženo osebo, ki ni uspešno zdravljena. Do okužbe pride tudi ob uporabi okuženih igel/brizg pri injiciranju prepovedanih drog ali ob izpostavljenosti okuženi krvi/krvnih pripravkov. Prenos je tudi možen preko okužene matere na otroka med nosečnostjo, med porodom in preko dojenja. Okužbo preko sline, znoja ali solz strokovnjaki zanikajo.

KAKO LAHKO PREPREČIM OKUŽBO?

Okužba se lahko prepreči z varnim spolnim odnosom, in sicer z enim samim zvestim partnerjem in pravilno uporabo kondomov pri vsakem spolnem odnosu. Pri injiciranju prepovedanih drog je pomembna uporaba individualne igle. Pri tetoviranju, akupunkturi ali tetoviranju pa morajo inštrumenti biti vedno pravilno sterilizirani.

SIMPTOMI BOLEZNI:

Od izpostavljenosti okužbi pa do pojava prvih simptomov in znakov okužbe s HIV običajno mine nekaj tednov. Pri večinoma okuženih se pojavi akutni retrovirusni sindrom, kateri se kaže s povišano telesno temperaturo, bolečimi mišicami, povečanimi bezgavkami, glavobolom, slabostjo, drisko, bolečinami v žrelu. Lahko se tudi pojavijo rdečkasti izpuščaji ali plitve razjede na koži, v ustih ali zadnjiku. Ti simptomi v 2 do 4 tednih izzvenijo. Po tem sledi večletno obdobje brez večjih težav. Osebam, ki so v tem času nezdravljene imunski sistem postopoma propada, nato pa se pojavljajo dolgotrajne driske, hujšanje, kognitivne motnje, rakave bolezni in druge okužbe, ki bi pri zdravih ljudeh potekale bistveno lažje ali pa se sploh ne bi razvile.

ZDRAVLJENJE:

Z zgodnjim odkrivanjem okužbe in sodobnim zdravljenjem je možno dolgoročno preprečevati, da okužba napreduje v resna obolenja. Pravočasno in doživljenjsko uživanje ustreznih živil tako omogoči kakovostno življenje in skoraj normalno življenjsko dobo. Ob ustreznem zdravljenju oseba ne more okužiti drugih.

V primeru, da ste imeli tvegano spolno vedenje, uporabo tuje igle ali podobno je za vas priporočljivo testiranje. Vaš osebni zdravnik vas lahko naroči na brezplačno testiranje na okužbo s HIV.

AIDS NE IZBIRA, TI LAHKO!