Verjamem, da se je vsakdo izmed nas že vsaj enkrat srečal z raziskovanjem v takšni ali drugačni obliki – večina najbrž pri pripravi diplomske ali magistrske naloge. Vsekakor pa je na Univerzi v Mariboru (UM) možnosti za vključevanje študentov v raziskovalne in projektne skupine kar nekaj.

In čeprav se morda večini zdi tema študentskega raziskovanja nekoliko tuja ali neznana ter nekaterim celo nekoliko odveč, se je potrebno zavedati, da nam raziskovanje ne prinaša zgolj neposrednih koristi v smislu objave znanstvenega članka, občasnega plačanega raziskovalnega dela preko študentskega napotnice, temveč mnogokrat tudi veliko praktičnih in prenosljivih spretnosti, znanj in izkušenj. Tekom raziskovanja pa pogosto spoznavamo tudi druge študente, asistente, profesorje, mentorje – raziskovalce, kar nam študentom lahko služi tudi kot odlična odskočna deska za kasnejši razvoj in doseganje kariernih ciljev, med drugim tudi pri iskanju prve redne zaposlitve. Raziskovanje je tudi odlična priložnost, da raziskuješ na področju, ki te najbolj zanima in da s tem prispevaš svoj košček v mozaik znanja in znanosti. Za vse, ki vas zato raziskovanje nekoliko bolj zanima, vam v nadaljevanju članka razkrivamo nekaj načinov, kako se vključiti v znanstvenoraziskovalni proces na UM in na fakulteti. Podrobne informacije o vsem s področja raziskovanja na UM se nahajajo na naslednji povezavi.  

Študentski izzivi  

Prva izmed možnosti za raziskovalno udejstvovanje so raziskovalni projekti pod imenom »Študentski izzivi« (včasih znani tudi s kratico PKP). Gre za projekte, kjer se študentje vključijo v reševanje študentskih izzivov lokalnega okolja. Z uporabo inovativnega, problemskega in skupinskega pristopa pa se študentom omogoča ustrezno okolje za razvoj kompetenc, pridobivanje praktičnega znanja ter izkušenj. Študentje lahko pri tovrstnem delu v interdisciplinarnih skupinah, pod vodstvom pedagoškega in delovnega mentorja, rešujejo izzive, s katerimi se srečujejo v podjetjih in drugih organizacijah. Izvedba projektnih nalog tako prinaša družbeno korist vsem vključenim ter kasnejšo možnost dolgoročnega sodelovanja. Študentje se lahko v fazi prijavnega postopka identificirajo kot iskalci novih znanj ter se vključijo v izvedbo projektnih predlogov. Projekti se praviloma posodabljajo vsako leto in jih razpisuje vsaka članica UM zase ali v sodelovanju z eno oz. večimi članicami UM. Sodelovanje na tovrstnem projektnem delu je tudi plačano in ovrednoteno z določenim številom ur preko študentske napotnice. Več o »Študentskih izzivih« si preberi tukaj.  

DEMOLA 

Mreža DEMOLA spodbuja soustvarjanje dijakov, študentov, podjetij in visokošolskih ustanov. Podjetja pod okriljem Demole razpišejo projektne naloge, ki jih rešujejo skupine študentov in dijakov pod mentorstvom podjetij in raziskovalcev Univerze v Mariboru. Projektne naloge so zastavljene tako, da jih rešujejo multidisciplinarne ekipe študentov. Cilj projektne naloge je, da ekipa študentov, problem in idejo, zapisano na papirju, pretvori v delujoč prototip. Ekipam študentov je na voljo skupen prostor, kjer je možna izmenjava kreativnih idej med študenti in predstavniki podjetij ter Univerze v Mariboru. Za podrobnejše informacije klikni tukaj.  

Vključi se v eno izmed raziskovalnih skupin na UM 

Raziskovalci in raziskovalne skupine Univerze v Mariboru izvajajo znanstvenoraziskovalno delo v okviru sedmih znanstvenih ved (naravoslovje, tehnika, medicina, biotehnika, družboslovje, humanistika in interdisciplinarne raziskave) ter ustvarjajo rezultate na petih usmeritvenih raziskovalnih področjih: napredni materiali in tehnologije, zdravje in varna prehrana, pametni energetski in krožni sistemi, umetna inteligenca in informacijsko-komunikacijske tehnologije ter ostale raziskovalne usmeritve. Univerza v Mariboru trenutno izvaja 54 raziskovalnih programov, pri čemer je v 35 programih vodilna organizacija. Univerza v Mariboru izvaja še 77 temeljnih, 12 aplikativnih, 5 podoktorskih in 32 projektov ciljnega raziskovalnega programa v okviru 110-ih​ raziskovalnih skupin. Na sledeči povezavi si vabljen k podrobnejšemu pregledu vsebin s predstavitvami raziskovalnih skupin posameznih članic UM. V kolikor ti je katero izmed področij blizu in bi se želel vanj aktivno vključiti (morebiti tudi kot mladi raziskovalec), je najbolje, da stopiš v kontakt s predstojnikom inštituta, laboratorija oz. druge vrste raziskovalnega centra.  

Vpiši se na doktorski študij 

V kolikor v raziskovanju vidiš tudi nekoliko širši smisel in te raziskovalno delo zanima tudi kot del tvoje karierne poti, je smiselno razmisliti tudi o prijavi na enega izmed doktorskih študijev (podiplomski študij 3. stopnje), ki se izvaja na UM. Vsekakor boš kot doktorski študent imel ogromno možnosti, da se še posebej aktivno vključiš v znanstvenoraziskovalni proces, ki ga tudi sam kreiraš in samostojno soustvarjaš. Več o doktorskem študiju na UM si preberi tukaj.  

Priložnost(i) si lahko ustvariš tudi sam 

V kolikor se nisi našel v nobenem izmed zgornjih opisov, ti ni potrebno biti v skrbeh. Možnosti za raziskovanje je lahko namreč še mnogo več oz. vsaj toliko kot si jih pripravljen sam udejanjiti. Včasih lahko že kratek pogovor s profesorjem po predavanju ali seminarju sproži marsikatero idejo za sodelovanje in raziskovanje na tebi ljubem področju. Raziskovanje je nekaj, kar si lahko individualiziraš in resnično prilagodiš svojim izkušnjam, željam in kariernim ciljem zato le pogumno in vedoželjno naprej!