Zasvojenost z družbenimi omrežji je za mnoge resnična težava. Težko se je osvoboditi vpliva, ki ga imajo na nas družbena omrežja, še težje pa je odvisnost sploh preprečiti. V tem prispevku bomo razpravljali o sedmih načinih za preprečevanje zasvojenosti pri uporabnikih družbenih omrežij. Če uporabljaš družbena omrežja, ti bodo ti nasveti lahko v pomoč pri ohranitvi dobrega mentalnega in telesnega zdravja in te usmerili k temu, da se izogneš razvoju morebitne odvisnosti od družbenih omrežij. 

Kaj je zasvojenost z družbenimi omrežji? 

Zasvojenost z družbenimi mediji je opredeljena kot pretirana uporaba družbenih medijev, ki vodi do negativnih posledic v življenju posameznika. Te negativne posledice lahko vključujejo težave v odnosih, na delovnem mestu, v šoli in pri duševnem zdravju. 

Ali si vedel, da je bilo med turškimi študenti ugotovljeno, da je kar 35,48% zasvojenih z družbenimi mediji, saj večina študentov uporablja družbena omrežja za iskanje mnenj o storitvah, tudi tistih, ki pomagajo pri pisanju esejev, izpitnih nalog in drugih obveznosti, povezanih s študijem? 

Kako pogosta je zasvojenost z družbenimi omrežji? 

Čeprav natančna razširjenost zasvojenosti z družbenimi mediji ni znana, naj bi bila precej pogosta. Raziskava med mladimi odraslimi v Združenih državah Amerike je sicer pokazala, da je skoraj 20% vprašanih poročalo, da so “zasvojeni” z družbenimi mediji. Nedavni statistični podatki prav tako potrjujejo, da za zasvojenostjo z družbenimi mediji trpi okoli 210 milijonov ljudi, kar predstavlja približno 30% vseh uporabnikov družbenih medijev. Poleg tega je zasvojenost z družbenimi mediji pogostejša pri ženskah kot pri moških in je najpogostejša pri mladih odraslih. V nadaljevanju ti zato predstavljamo 7 načinov za preprečevanje zasvojenosti z družbenimi omrežji. 

1. Določi časovne omejitve za uporabo družbenih medijev 

Eden od najboljših načinov za preprečevanje zasvojenosti je, da si določiš omejitev časa, ki ga preživiš na družbenih medijih. Poskusi se omejiti na 30 minut na dan ali manj. Če ugotoviš, da za to porabiš več časa, poskusi uporabo še bolj omejiti. Omejitve lahko postaviš tudi tako, da družbene medije uporabljaš le ob določenih urah dneva ali ob določenih dnevih v tednu. Družabne medije lahko na primer uporabljaš zgolj 30 minut zvečer, po delu ali po predavanjih na fakulteti.  

Obstaja sicer več različnih načinov za določanje časovnih omejitev za uporabo družabnih medijev. Eden od načinov je uporaba časovnika. Časomer nastaviš na čas, ki ga želiš porabiti za družbene medije, in ko se ugasne, prenehaš uporabljati družbene medije. Drug način je, da si preneseš aplikacijo, ki bo spremljala tvojo uporabo in ti po vnaprej določenem času omejila dostop do družbenih omrežij. 

2. Izogibaj se uporabi družabnih medijev, ko si slabe volje 

Če si žalosten, jezen ali zaskrbljen, se izogibaj uporabi družbenih omrežij. Ta čustva lahko odvisnost namreč še poslabšajo. Družbeni mediji so lahko sprožilec teh čustev, lahko pa jih tudi poslabšajo. Če se počutiš slabo, poskusi početi kaj drugega, kar bo izboljšalo tvoje počutje, na primer pogovor s prijateljem, sprehod ali poslušanje glasbe. Če si na primer zaskrbljen zaradi izpita, se namesto brskanja po družabnih omrežjih raje poskušaj s spremenjenim pristopom lotiti učenja, pri tem pa ne pozabi na odmore in na čas za uravnoteženo prehrano ter gibanje. 

3. Zavedaj se sprožilcev, zaradi katerih želiš uporabljati družbene medije 

Nekateri dejavniki lahko sprožijo željo po uporabi družbenih medijev, na primer dolgočasje, osamljenost ali odlašanje. Če veš, kateri od teh dejavnikov so tudi tvoji sprožilci za uporabo družbenih omrežij, se jim boš lahko bolje zoperstavil. Ko ti je dolgčas, poskusi prebrati knjigo ali se sprehoditi. Ko se počutiš osamljeno, pokliči prijatelja ali družinskega člana. Ko odlašaš, se raje skušaj osredotoči na zadano nalogo, namesto da bi brskal po družabnih omrežjih. Poleg tega ti lahko zavedanje sprožilcev pomaga, da boš na splošno bolj pozoren pri uporabi družbenih medijev. 

4. Namesto uporabe družbenih medijev poišči druge dejavnosti 

Ko imaš potrebo po uporabi družbenih medijev, poskusi namesto tega početi kaj drugega. Od različnih športnih dejavnosti, aktivnosti s prijatelji, izletov v naravo, do priprave kakšne okusne jedi ali sladice. Vse to so možne zamenjave, ki ti lahko pomagajo, da manj časa preživiš za zasloni. Z iskanjem drugih dejavnosti se pa lahko celo popolnoma izogneš uporabi družbenih medijev. Ne pozabi se tudi zahvaliti samemu sebi, da se ti je uspelo izogniti družbenim medijem – gre za pozitivno mantro, ki lahko blagodejno vpliva na občutek zadovoljstva ob neuporabi družbenih omrežij. 

5. Ne primerjaj se z drugimi

Eden od največjih sprožilcev zasvojenosti z družbenimi mediji je primerjanje z drugimi. Ko na družbenih omrežjih vidiš življenja drugih ljudi, se zlahka začneš primerjati z njimi. Vendar se je pomembno zavedati, da to, kar vidiš na družbenih omrežjih, pogosto ni odraz resničnosti. Ljudje na družbenih omrežjih objavljajo le najboljše dele svojega življenja in pogosto urejajo ali filtrirajo svoje fotografije. Zato svojega življenja ne primerjaj s tem, kar vidiš v družbenih medijih. 

6. Postavi si dodatne omejitve pri uporabi družabnih omrežij 

Pomembno si je postaviti meje pri uporabi družabnih medijev. Poleg omenjene časovne omejitve, si lahko postaviš omejitve tudi glede tega, komu slediš in kaj vidiš oz. kakšno vsebino spremljaš. Smiselno se je recimo odjaviti od vseh profilov in strani, ki redno objavljajo negativne ali pretirano čustvene, vulgarne ter neprimerne vsebine. Z določanjem meja lahko tako nadzoruješ uporabo družbenih medijev, namesto da bi jim dovolil, da oni nadzorujejo tebe. 

7. Vzemi si odmor od družbenih medijev 

Če težko nadzoruješ uporabo družbenih medijev, je morda koristno, da si od njih preprosto vzameš odmor. To pomeni, da izbrišeš aplikacije iz telefona ali za nekaj časa deaktiviraš svoje družbene račune oz. profile. Morda se sliši ideja o prekinitvi uporabe družbenih medijev strašljiva, vendar je lahko zate resnično zelo koristna. Tako boš imel priložnost na novo zgraditi svoj odnos do družbenih medijev in se pri tem osredotočil tudi na druge dejavnosti v tvojem vsakdanu. 

Kot smo želeli poudariti in prikazati v tem prispevku, je zasvojenost z družbenimi omrežji mogoče preprečite na več različnih načinov. Nasveti, ki smo jih navedli, ti lahko pomagajo, da boš bolje ozavestil in nadzoroval svojo rabo družbenih medijev. Preprečevanje zasvojenosti z družbenimi mediji pa je torej kombinacija tega, da se zavedaš sprožilcev, zaradi katerih želiš uporabljati družbene medije, da si uspešno postaviš časovne in vsebinske meje, si vzameš morebiti daljši odmor od družbenih medijev in si raje poiščeš druge dejavnosti, ki jih lahko počneš namesto uporabe družbenih medijev ter tako uspešno kljubuješ svoji želji po preživljanju večinskega dela svojega dne v navidezni realnosti, ki ji pravimo »družbena« omrežja.