Prvič v študijskem letu 2022/2023 je napočil čas, ko se bo pokazalo, kdo je bil tekom semestra pri stvari in kdo ne. Vendar brez skrbi, tudi tisti, ki niste bili prisotni na prav vseh predavanjih, še vedno lahko rešite semester. Čas je, da si organizirate dneve in ne zapostavljate študijske obveznosti. 

Zimsko izpitno obdobje se prične v ponedeljek, 23. januarja 2023 in traja do petka, 17. februarja 2023. V tem času pedagoški proces na fakultetah članicah Univerze v Mariboru ne poteka, kar pomeni, da imaš več časa, da se ustrezno pripraviš na izpitne roke in opraviš vse ostale študijske obveznosti. 

Vsak si želi izpite opraviti v prvem poskusu in zato je to obdobje lahko še posebej stresno. Zate imamo nekaj nasvetov, ki jih je vredno upoštevati. 

  1. Ustvari si rutino 

Čeprav ni predavanj in vaj, si vseeno ustvari rutino. Na primer predolgo spanje ti lahko ukrade dragocen čas, ki bi ga lahko porabil za učenje. Razporedi si čas tako, da se lahko kvalitetno pripraviš na vse izpite. Že v naprej si načrtuj, kdaj boš pisal kateri izpit in če se zna zgoditi, da imaš več izpitov več dni zapored, to upoštevaj pri ustvarjanju urnika. 

  1. Najdi primeren prostor za učenje 

Če se najbolje počutiš v objemu svoje sobe, jo izkoristi za učenje in pripravo na izpit. Če izolacija slabo vpliva nate, si velja poiskati družbo. Sprehodi se do knjižnice in si tam poišči svoj kotiček in postani del produktivne atmosfere. Za najbolj družabne pride v poštev tudi skupinsko učenje. To je najlažje opravljati v študijskih sobah, ki jih z malo truda najdeš na skoraj vsaki fakulteti. Če pa ti pri pisanju seminarske naloge zmanjka navdiha, svetujemo premik v kakšno odštekano kavarno. 

  1. Vzemi si pavzo 

Pavze so nujne pa čeprav nam zmanjkuje časa. Tako damo našim možganom čas za normalno delovanje, kajti tudi možgani rabijo počitek. Pojdi na sprehod, poglej en del serije, pripravi si čaj in prigrizke za nadaljnjo učenje. 

  1. Odstrani vse, kar krade tvojo koncentracijo 

Tukaj mislimo predvsem na telefon. Najboljše je, da ga kar izklopiš, v kolikor pa pričakuješ nujen klic ali sporočilo, pa ga vsaj odstrani iz vidnega polja daleč stran. Tako ne boš nenehno posegal po njem.  

  1. Ne pozabi na spanec 

Spanec je potreben, da normalno funkcioniramo. Nihče noče zaradi neprespane noči spati za zvezki drug dan, ko ima planirano goro učenja. Mogoče 8 ur na noč med izpitnim obdobjem ni realnih, ampak poskusi spati čim več. Včasih se zgodi, da se moraš učiti celo noč – v tem primeru spanec nadoknadi takoj naslednji dan. 

Ko se enkrat dobro pripraviš na izpit, ne pozabi še na formalne stvari, ki jih moraš urediti pred vsakim izpitom. Pazi, da se na izpitni rok prijaviš pravočasno, to je najmanj 4 dni pred samim izpitnim rokom. Če se ti za izpit ne uspe naučiti ali pride do neodložljivih obveznosti, se lahko od izpitnega roka tudi odjaviš. Običajno je odjava mogoča do 2 dni pred samim izpitnim rokom. Če se prijaviš na določen izpitni rok in k izpitu ne pristopiš, se ti onemogoči prijava na naslednji izpitni rok tega predmeta, zato se raje odjavi od izpita, če nisi prepričan, da boš k izpitnemu roku res pristopil. 

Mi verjamemo, da ti bo letos uspelo. Želimo ti obilo uspeha in odlično izkazano znanje na prihajajočih izpitih. Srečno!