Pričel se je poletni semester letošnjega študijskega leta in s tem tudi prelomnica, da se odločiš spremeniti navade, ki v prvem semestru niso bile preveč uspešne. Kako? V nadaljevanju preveri, kaj lahko še izboljšaš in prihajajoči semester opravi z odliko. 

  1. Imej načrt.  

V kolikor imaš načrt, si na dobri poti. Načrt ti bo pomagal, da se boš znal/-a bolje organizirati in vse obveznosti opravil/-a v določenem času. Upoštevaj posamezne roke, v svoj planer ali urnik si zapiši datume izpitov in imej jasen pregled, kaj te čaka v prihodnosti. 

  1. Ne opravljaj več nalog hkrati.  

Večopravilnost je fizično nemogoča. Medtem ko poskušaš narediti več stvari hkrati, se v resnici učinkovitost zmanjšuje. Raziskave so pokazale, da vsaka dodatna naloga odvzame kar 20 % produktivnosti. Namesto tega se raje osredotoči na eno nalogo hkrati in opazil/-a boš, da boš v krajšem času naredil/-a več. 

  1. Ne podcenjuj spanja.  

Ne podcenjuj pomena osmih ur spanja vsako noč. Dober spanec bo pripomogel k boljšemu spominu in dobremu počutju nasploh. 

  1. Določi si urnik.  

Veš, kdaj si najbolj produktiven/-a? Za vsak dan imej urnik in svoje obveznosti, ki niso vezane na uro, prilagodi v skladu z obveznostmi, ki so predhodno določene (npr. predavanja). Razišči, ali ti bolj ustreza učenje zjutraj ali zvečer in ali imaš raje enourne ali polurne bloke učenja. Ko ugotoviš, kaj ti najbolj ustreza, se poskušaj urnika držati čim bolj konstantno, saj bo le to prineslo rezultate. 

  1. Delaj si zapiske.  

Z delanjem zapiskov ne boš le bolj zavzet/-a med predavanji, ampak boš tako tudi zmanjšal/-a obseg učenja, ko bo prišel čas izpitov. Veliko lažje je ponovno prebrati zapiske kot celotno gradivo.  

  1. Uredi svoj študijski prostor.  

Poišči prostor, ki bo povečal tvojo produktivnost. Prostor naj je odmaknjen od motečih dejavnikov, kot je na primer televizija, prav tako pa iz mize odstrani vse predmete, ki vplivajo na tvojo koncentracijo. Ne pozabi poskrbeti tudi za dobro svetlobo. 

  1. Postavljaj vprašanja in prosi za pomoč, v kolikor je potrebna. 

Fakulteto obiskujemo z namenom, da bi se nekaj naučili. Ne boj se postavljati vprašanj, kajti le tako boš lahko napredoval/-a in dobil/-a odgovore na vprašanja, ki ti morda prej niso bile najbolj jasna. Za pomoč lahko vedno prosiš profesorje, asistente, tutorje ali prijatelje. Vprašanja ne pomenijo, da je tvoje znanje slabše od drugih, temveč kaže na to, da si predan svojemu študijskemu uspehu in si se pripravljen za to potruditi. 

  1. Udeležuj se predavanj, četudi niso obvezna. 

Na predavanja in vaje pridi pripravljen/-a in s seboj prinesi vsa potrebna gradiva. Tako boš lažje sledil/-a poteku predavanj in si boš več zapomnil/-a, kar pomeni manj potrebnega učenja za izpit. 

  1. Poskrbi za svoje telesno in duševno zdravje. 

Študij za mnoge predstavlja dodaten stres, ki izvira iz učenja in obveznosti, vendar uspeha ne moreš doseči, če ne poskrbiš zase. Ohranjanje duševnega in telesnega zdravja je ključnega pomena za doseganje ciljev. Poskrbi, da opaziš, kdaj se ne počutiš dobro in ob tem ustrezno ukrepaj. 

  1. Ohrani socialno ravnovesje. 

Med študijem si moraš vzeti čas tudi za razvedrilo. Pojdi na sprehod, klepetaj s prijatelji, v rutino vključi telesno aktivnost. Dobra stran študija je, da si veliko časa obkrožen/-a s podobno mislečimi osebami, zato to dobro izkoristi in se mreži. Vključuj se v študijske skupine na fakulteti, sodeluj v klubih in obštudijskih dejavnostih ter podobno. Izkušnje in poznanstva ti bodo prišla prav med in po zaključku študija. 


Povzeto po:

Avtor: T. M.