Študij znova in znova prinaša pisanje novih seminarskih nalog, referatov in navsezadnje tudi zaključnih del. Pomembna vrlina, ki je skupna naštetim delom, je iskanje strokovnih virov in primerne literature. 

Za začetek pojasnimo, kaj je razlika med viri in literaturo. Bajt navaja, da so viri neposredno gradivo za pisanje, literatura pa strokovni spisi, ki smo jih uporabljali pri delu in navajali iz njih. (Bajt, 1994) 

Strokovno podkovani in dobro izbrani viri močno vplivajo na kvaliteto izdelane seminarske naloge ali zaključnega dela. Vire delimo v tri skupine:  

  • primarni: opazovanja, ugotovitve, analize, ki jih opiše raziskovalec sam;  
  • sekundarni: knjige, članki, strokovne enciklopedije, priročniki, ki jih ni napisal raziskovalec sam, pač pa drugi na osnovi njegovih ugotovitev; 
  • terciarni: to so zapisi o literaturi na nekem področju – bibliografije, recenzije, kazala, izvlečki. 

V seminarskih delih, referatih in zaključnih delih je priporočljivo uporabljati več vrst virov in jih med seboj primerjati ter preverjati. Viri naj so tako elektronski, kot tudi v knjižni obliki. Od strokovne teme je odvisno, kateri bodo prevladovali, praviloma pa ne smejo biti starejši kot deset let.  

Pred pisanjem si je najboljše pripraviti pregled spletnih in tiskanih virov. Pri iskanju literature si lahko pomagamo s spletni brskalniki in orodji. V nadaljevanju navajamo nekaj najpogosteje uporabljenih. 

  • Cobiss (https://www.cobiss.si/) 

Cobiss je slovenski knjižnični informacijski sistem, ki trenutno združuje 926 knjižnic. Omogoča nam iskanje po podatkovnih zbirkah skoraj vseh slovenskih knjižnic. Omogoča iskanje po avtorju, naslovu, letu izida ali ključnih besedah. Gradivo je razvrščeno po sistemu univerzalne decimalne klasifikacije (UDK), ki je značilna za večino slovenskih, pa tudi evropskih knjižnic. Gre za razvrstitev gradiva po tematikah, pri čemer so tematike razvrščene po številkah od 0 do 9. Posamezna številka je nato prav tako glede na tematiko razdeljena na več podštevilk, znotraj njih pa je gradivo razvrščeno po abecedi priimkov avtorja ali po naslovu.  

Univerzitetni iskalnik UM:NIK v spletnem okolju COBISS+ omogoča hkratno iskanje po elektronskih in tiskanih informacijskih virih. Obsega centralni indeks bibliografskih podatkov več milijonov različnih elektronskih virov svetovnih založnikov ter tiskanih virov. 

Obsega bibliografske podatke več milijonov različnih elektronskih virov svetovnih založnikov ter tiskanih virov, ki so za izposojo dostopni v Univerzitetni knjižnici Maribor in v vseh fakultetnih knjižnicah UM. Dostop je možen z računalnikov, ki se nahajajo znotraj računalniškega omrežja univerze, možen pa je tudi oddaljen dostop. 

Digitalna knjižnica Slovenije za potrebe študijskega in znanstvenoraziskovalnega dela študentom omogoča pregled prek 19.000 znanstvenih člankov in več kot 400.000 prispevkov, fotografij, plakatov, knjig in ostalih del. 

Google Učenjak predstavlja preprost način za iskanje strokovne literature. Ponuja različne članke in disertacije iz različnih strok in virov. Google Učenjak ni podatkovna zbirka gradiv, temveč zbirka podatkov o gradivih. To pomeni, da nas bodo zadetki iskalnika pogosto peljali do zbirke, v kateri je določen vir objavljen oziroma hranjen, ne nujno do tega vira samega. Če nismo uporabniki določene zbirke, tako morda ne bomo imeli dostopa do celotnega besedila nekega vira. 

  • ostale podatkovne zbirke 

Za iskanje študijske literature in virov (predvsem znanstvenih in strokovnih člankov, knjig in prispevkov konferenc) lahko uporabimo tudi različne podatkovne zbirke, ki so dostopne na spletu. Nekaj primerov ponudnikov predstavljajo EBSCOHost, ELSEVIER, EMERALD, JSTOR itn. 

Živimo v dobi, kjer je na voljo na pretek podatkov, ki so zlahka dostopni, vendar moramo pridobljene podatke in informacije ustrezno kritično ovrednotiti. Vedno moremo preveriti zanesljivost vira in jo morebiti preveriti v kakšnem drugem delu. S kvalitetnimi viri in literaturo bo pisanje seminarskih nalog, referatov in zaključnih del postalo bolj preprosto. Želimo ti vso srečo pri vseh nadaljnjih projektih! 

Povzeto po:

Avtor: T. M.