Slovenska matica je objavila natečaj za dijake in študente za izvirno besedilo na izbrano temo. Si ustvarjalna duša ali nadobuden znanstvenik in se želiš preizkusiti na natečaju?

Slovenska matica je najstarejše slovensko kulturno in znanstveno društvo in hkrati tudi najstarejša slovenska založba, ki letos praznuje 159-letnico svojega delovanja.

Slovenska matica že dve leti pripravlja in uspešno izvaja natečaj za dijake in študente za izvirno besedilo na izbrano temo. Dosedanji uspeh in pozitiven odziv mladih na raziskovalne izzive sta jih prepričala, da je pritegovanje mlajših generacij kulturnikov in znanstvenikov, ki šele stopajo na svojo ustvarjalno pot, pomembno za nadaljnje delo društva. S posebnimi projektni za mlade, ki jih načrtujejo v letu 2023, želijo Slovensko matico mlajši populaciji še dodatno približati.

Ob tej priložnosti je Slovenska matica objavila natečaja za najboljše filozofske eseje in za najboljša naravoslovna predavanja. Natečaja sta namenjena dijakom in študentom.

V letošnjem letu so se prav tako odločili natečaj za mlade nadgraditi, razpisali so ga na dveh področjih:

  • Natečaj za najboljši filozofski esej v kategorijah dijakov in študentov na temo Pot k Resnici in Dobremu v soorganizaciji s Slovenskim filozofskim društvom,
  • Natečaj za najboljše naravoslovno predavanje v kategorijah dijakov in študentov na temo Narava in človek v soorganizaciji s Prirodoslovnim društvom Slovenije.

Prvi natečaj, za najboljši filozofski esej, je namenjen dijakom in študentom, ki se že razgledujejo po širšem filozofskem obzorju, vprašanje pa se zastavlja v kontekstu zaključka predavanja Plotinovih Zbranih del, ki so v treh zvezkih izšli pri Slovenski matici.

Na natečaju za najboljši filozofski esej lahko sodelujejo dijaki in študenti iz Slovenije in zamejstva z izvirnim besedilom na izbrano temo, ki je napisano v slovenskem jeziku v Word datoteki in obsega od 8.000 do 10.000 znakov s presledki. Komisijo, ki bo ocenjevala prispela besedila, bo vodil član Upravnega odbora Slovenske matice prof. dr. Edvard Kovač.

Drugi natečaj, za najboljše naravoslovno predavanje, je primerno za dijake in študente iz Slovenije in zamejstva, ki morajo pripraviti izvirno predavanje na izbrano temo, ki je napisano v slovenskem jeziku v Word datoteki in obsega od 8.000 do 10.000 znakov s presledki, priložiti pa morajo tudi osnutek predstavitve, ki naj ima med 8 in 12 drsnic. Komisijo, ki bo ocenjevala prispelo gradivo, bo vodil prof. dr. Jernej Pavšič, vodja Naravoslovno-tehniškega odseka pri Slovenski matici.

Obvestilo o rezultatih natečaja bo objavljeno na spletni strani in družbenih omrežjih Slovenske matice.

Natečaj pa je seveda tudi nagrajen, nagrade pa se podelijo za prva tri mesta v dveh kategorijah, dijaki in študenti. Podelitev nagrad bo potekala junija na enem izmed dogodkov v okviru projekta Matice pod zvezdami, ki ga vodi Slovenska matica.

Več informacij si lahko prebereš na naslednji povezavi, kjer najdeš tudi prijavnico na oba natečaja: http://www.slovenska-matica.si/natecaj-za-mlade-3/.