Po zimskem izpitnem obdobju se v prihajajočem tednu začenja letni semester letošnjega študijskega leta. Dolge zimske noči bodo postajale vse krajše, v naše študijske dneve pa bo prihajalo vedno več sončnih žarkov in topline. Ker pa se z novim semestrom pričenja tudi kopica študijskih obveznosti, smo za vas pripravili sedem nasvetov, ki so vam lahko v pomoč pri vrnitvi v predavalniške klopi.  

1. Počisti si svoj računalnik 

Začnimo z osnovnimi stvarmi. Za dober vstop v nov semester je morda najbolj smiselno, da si najprej počistiš namizje svojega računalnika, mape s prenosi, vse začasne PDF datoteke, ki jih več ne potrebuješ in vse druge kopice elektronskih dokumentov, ki zasedajo prostor na tvojem osebnem računalniku. Vse datoteke, še posebej tiste, ki jih boš še potreboval, pa si uredi v mape, tako da bo vse nared ob vstopu v nov semester. Razmisli tudi o spremembi zaslonske slike, ki naj bo mirna, morda povezana z letnim časom – fotografije z motivi iz narave so praviloma vedno dobra ideja! 

2. Že sedaj si ustvari delovni urnik 

Zavedamo se, da se je po izpitnem obdobju in krajšem predahu od drugih študijskih obveznosti nekoliko težje ponovno vrniti v vsakodnevno študijsko rutino. Vzpostavitev delovnega urnika pa ti lahko pri tem pomaga. V svoj delovni urnik si skušaj vpisati čimveč obveznosti za katere že veš, da te čakajo. V urniku si lahko zapišeš tudi čas za kosilo, prosti čas, druženje s prijatelji ter tudi spanec – vse je odvisno od tega kako si boš sam zastavil svoj urnik. 

3. Ustvari si seznam ciljev in priložnosti  

Sem morda ne boš zapisal le svojih ciljev, ki si si jih zadal ob začetku študijskega ali koledarskega leta, temveč tudi tiste majhne priložnosti za vsakodnevne spremembe, za katere meniš, da bi jih želel sčasoma vpeljati v svoje (študentsko) življenje. Kot cilje ali priložnoste si lahko na primer zadaš športne aktivnosti ali okrasitev sobe, kjer stanuješ, lahko pa si zapišeš tudi nekoliko bolj dolgoročne cilje, ki jih želiš npr. uresničiti ob koncu semestra. To naj ne bo le še en seznam z željami, temveč predvsem seznam ciljev in priložnosti, za katere meniš, da si jih pripravljen uresničiti in zanje tudi delati. 

4. Vzpostavi si dober urnik spanja 

Nič ni lepšega kot tisti dnevi brez predavanj ali prihajajočih se izpitov, ko lahko vso noč gledaš Netflix ali pa igraš svojo najljubšo videoigro. Vemo, da to za marsikoga ne bo najlažje opravilo, vendar bo z začetkom novega semestra potrebno začeti razmišljati o pripravi na zgodnejšo budilko in s tem tudi na zgodnejši odhod v posteljo. Pri tem si lahko pomagaš že s tvojim mobilnim telefonom, kjer si utišaj vsa obvestila po tvoji uri za spanje, kar bo zagotovo vsaj ena moteča okoliščina manj. Da pa se boš postopoma lahko prilagodil zgodnejši uri za vstajanje, pa si vsako jutro začni nastavljati zgodnejšo budilko, tako da boš, ko bo naslednjič potrebno zgodaj vstati, na to tudi bolje pripravljeni. 

5. Poskrbi za pridobitev ustrezne literature 

Ni boljšega občutka kot tega, da vstopiš v nov semester spočit, poln energije in oborožen z literaturo, knjigami in zapiski. Zato je ključnega pomena, da si ogledaš učne načrte predmetov oz. učnih enot, ki te čakajo v letnem semestru že sedaj. Najbolje pa se je glede priporočene literature posvetovati s študenti iz višjih letnikov, ki so predmete že opravili – ti bodo lahko delili najbolj aktualne in zanesljive informacije o vsem, kar boš v tem polletju potreboval za uspešno opravljanje študijskih obveznosti.  

6. Sestavi si seznam najljubših skladb ali podkastov 

Na poti do predavalnice ti je lahko v pomoč pri jutranjem prebujanju ali pa kot dober naval energije tudi seznam tvojih najljubših skladb ali podkastov. Ker imaš na začetku semestra praviloma še nekoliko več prostega časa, ga skušaj porabiti za sestavljanje seznamov skladb, ki so lahko polnih poletnih hitov ali tvojih starih priljubljenih skladb, ki te bodo razvedrile in spravile v dobro voljo. Lahko pa se poslužuješ tudi bolj sproščujočih zvokov, ki ti lahko pomagajo pri koncentraciji ali sprostitvi. Ne pozabi pa tudi preveriti kakšen podkast kanal, predvsem o temah, ki te zanimajo ali pa te preprosto spravijo v smeh.

 

7. Postavi se na prvo mesto 

Študijske obveznosti na fakulteti, študentsko delo, študentske zabave in vse, kar nam študentom še pride na poti, je lahko včasih preobremenjujoče in izčrpavajoče. Zato ne pozabi sebe vedno postaviti na prvo mesto in se tudi rahlo ustaviti, ko presodiš, da je to potrebno – zapri knjigo ali računalnik, vzemi si odmor, četudi to pomeni, da si boš vzel cel vikend samo zase. Meditacija, boks, joga, tek ali katerakoli druga dejavnost, ki te sprošča, je lahko koristna, še posebej, če te pomirja in spodbudi za nadaljnje delo.  

Meniš, da si sedaj, ko si prebral zgornje nasvete, nekoliko bolj pripravljen na začetek semestra? V Študentskem svetu Univerze v Mariboru vsekakor verjamemo, da si in ti zato želimo čimbolj prijeten in uspešen vstop v drugo polovico letošnjega študijskega leta! 


Uporabljeni viri:  

https://www.pwc.ch/en/careers-with-pwc/careers-blog/how-to-prepare-for-the-new-semester.html