Epilepsija je pogosta nevrološka bolezen, pri kateri se zaradi nenadnih nepravilnih delovanj možganskih celic (nevronov) pojavijo značilni epileptični napadi. Napadi lahko povzročijo izgubo zavesti in značilne mišične krče, ali motnje čutil in zmedenost osebe. Epilepsijo je možno zdraviti z antiepileptiki, ali v skrajnem primeru z operativno vgradnjo naprave za stimulacijo (princip srčnega spodbujevalnika).

Epilepsija predstavlja veliko breme v življenju osebe. Napadi so nepredvidljivi, naporni in moteči. Oseba se zaradi slednjega bori s pomanjkanjem občutka varnosti v številnih situacijah. Tudi socialna stigma, ki je povezana z epilepsijo, osebi, ki trpi za to boleznijo, otežuje vključevanje v različne dejavnosti – to velja tudi za študij. Tudi oblikovanje odnosov in občutek sprejetosti v skupnosti je za posameznico oz. posameznika lahko izziv. Vse to lahko slabi tudi duševno počutje osebe in vodi do neprijetnih občutkov izolacije, tesnobe idr.

Kako lahko pomagam sošolcu z epilepsijo?

  • Pridobite osnovne informacije o bolezni. Prisluhnite.
  • Predvsem ostanete mirni.
  • V primeru napada poskrbite za varen položaj osebe (npr. preprečite padec, odstranite nevarne predmete/oblačila). Nikakor pa ne poskušajte krčev fizično zaustaviti, ali osebi ponujati tekočine/hrane.
  • Pomembno je, da ostanete s posameznikom, ki ima epileptični napad. Po potrebi pokličete strokovno medicinsko pomoč.
  • Glede na tuje raziskave so lahko sprožilci napadov tudi kofein, stres in pomanjkanje spanca.
  • Povabite na skupno rekreacijo. Fizična aktivnost (glede na zmožnosti), pri katerih se lahko pridružite in nekaj naredite še zase, olajša stanje.
  • Epileptične napade lahko povzroči tudi prehrana, zato so osebe pogosto na dieti. Dieta je lahko zahtevna, zato ne bo odveč podpora in razumevanje počutja.
  • Bodite dosegljivi za morebitna vprašanja v povezavi s pedagoškim procesom in delite zapiske.
  • Bodite solidarni in se pridružite v kateri od dejavnosti, ki jih oseba z epilepsijo izvaja za blaženje bolezenskega stanja. Če boste razvedrili nekoga v stiski, boste s tem razvedrili tudi sebe!
  • Preprosto bodite prijatelj in sami vprašajte, kako lahko pomagate.

Vabimo vas k ogledu spletne strani Mednarodnega dneva epilepsije. S prebiranjem zgodb in informiranjem o bolezni bomo skupaj poskrbeli za večjo ozaveščenost in preprečili stigmatizacijo.

Na Univerzi v Mariboru se v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije trudimo, da bi zagotovili potrebne prilagoditve za uspešno vključevanje tudi dolgotrajno bolnih študentov v pedagoški proces. Stremimo k cilju, da bi se prav vsak študent Univerze v Mariboru počutil sprejetega s strani vrstnikov in visokošolskih učiteljev.