Včeraj, 8. 5. 2023, je v prostorih Univerze v Mariboru, na Slomškovem trgu 15, potekala okrogla miza na temo »Zdrav življenjski slog«. Gre za prvi dogodek v sklopu dnevov zdravja, ki jih organizira Študentski svet UM z namenom osveščanja o pomenu zdravja in dobrega počutja. Okrogla miza je bila izvedena v sodelovanju s projektom Veš kaj ješ = Moja izbira 2.0.

Okroglo mizo sta vodili moderatorici Nomi Hrast in Lana Radej, ki sta k sodelovanju povabili več strokovnjakov s področja zdravja in športa. Med njimi je bil znani športnik Tim Marovt, ki je pri 12 letih, ko je pričenjal svojo smučarsko kariero na Havajih doživel hiperekstenzijo hrbtenice in ohromel. S slabimi prognozami in veliko notranjo motivacijo sedaj po osmih letih spet teče maratone in se ukvarja s športom. Predstavil nam je svoj pogled na šport in pomen športa v življenju skozi oči mladega posameznika.

Tim je na okrogli mizi izpostavil: “Pomembno je, da delaš to, kar te veseli in v to, kar verjameš.

Prof. dr. Sonja Šostar Turk, ki je prodekanica za podiplomski študij, predstojnica Inštituta za balneologijo in klimatologijo ter predstojnica katedre za interdisciplinarne vede, Jasmina Bevc Bahar je vodja odnosov z javnostmi, koordinatorka EU projektov ter vodja več nacionalnih projektov pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Jasmina Bevc Bahar je poudarila: “Zdravje je celostno in zdrava prehrana ni le o tem, kaj izključiti iz svoje prehrane, temveč tudi o tem, kaj vključiti, ter o tem, kako vse to uravnotežiti in uživati v hrani.

Pridružila se nam je tudi Patricija Lunežnik, mag. zdr. – soc. manag. vodja Centra za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor.

Skupaj so se pogovarjali o različnih vidikih zdravega življenjskega sloga, kot so prehrana, gibanje, duševno zdravje ter pomembnost dobrih navad. Vključili pa smo tudi različne projekte katere sodelujoči na okrogli mizi izvajajo. Vsak izmed udeležencev je podal svoj pogled na temo in izpostavil pomembne vidike, ki bi jih morali imeti v mislih vsi, ki se zavedajo pomembnosti zdravega načina življenja. Poleg prehrane in vseh projektov so udeleženci izpostavili tudi pomembnost redne telesne aktivnosti.

Sonjo Šostar Turk nam je povedala več o projektih v okviru Programa na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje, kjer se osredotočajo predvsem na spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad in zagotavljanjem zdrave hrane v prodajnih avtomatih. Jasmina Bevc Bahar pa o Zvezi potrošnikov Slovenije in številnih izvajanjih projektih, s katerimi poskušajo izboljšati ozaveščenost širše javnosti na temo zdravja in zdrave prehrane.

Patricija Lunežnik nam je zaupala več o zelo pestrem naboru delavnic in izobraževanj, ki so namenjeni vsem starostnim skupinam in samem Centru za krepitev zdravja. Tim Marovt pa predvsem o tem kako mu je šport pomagal v življenju in kako si mladi lahko oblikujemo dobre športne navade za življenje.

Patricija Lunežnik: “Navajeni smo na hitre rešitve. Pri zdravju pa ni tako. To kar delamo danes, se nam bo poznalo čez 10 let.”

Ob koncu okrogle mize je sledila še pogostitev, kjer so se udeleženci lahko še neformalno pogovorili med seboj in z izbranimi gosti ter poglobili svoje znanje o zdravem načinu življenja. Okrogla miza na temo zdravega načina življenja je tako poskrbela za zanimiv in poučen dogodek, ki je spodbudil širšo javnost k razmišljanju o pomenu skrbi za lastno zdravje in dobrega počutja.