V torek, 10. 5., je Študentski svet Univerze v Mariboru (ŠS UM) organiziral večerni pohod na Piramido. Gre za drugi dogodek v sklopu dnevov zdravja, ki jih organizira Študentski svet UM v sodelovanju s projektom Veš kaj ješ = Moja izbira 2.0, z namenom osveščanja o pomenu zdravja in dobrega počutja. Dogodek se je pričel ob 18.30 uri pred rektoratom Univerze v Mariboru, kjer se nas je zbralo okoli 50 udeležencev. Vsak udeleženec je prejel tudi vrečko presenečenja. Skupaj smo se nato odpravili na Piramido, kjer smo se podružili in čakali na sončni zahod.

Med udeleženci večernega pohoda na Piramido je bil tudi Žiga Donik, vrhunski odbojkar, ki je svojo športno pot uspešno združil tudi z akademsko kariero. Redki so namreč športniki, ki so v isti sezoni osvojili naslov državnega prvaka in uspešno magistrirali. Njemu je to uspelo septembra 2020. Sedaj že izkušen magister inženir strojništva je tudi asistent in mladi raziskovalec, zaposlen na mariborski Fakulteti za strojništvo.

Na vprašanje o tem kako uspe usklajevati akademsko kariero z odbojkarskimi zahtevami, je Žiga odgovoril: »Je malenkost bolj naporno. Dopoldne sem v službi, nato opravim še trening, vzame praktično celoten dan. Ekipa dvakrat tedensko zjutraj trenira v fitnesu, jaz to opravim popoldne. Izpustim pa jutranji trening z žogo, sem pa potem malce dlje v dvorani. Res je, da je ritem naporen, še posebej zdaj, s številnimi tekmami in dolgimi potovanji. Zaenkrat še gre,« razkriva 193 centimetrov visoki odbojkar.

Fant iz Pivole, naselja v občini Hoče – Slivnica, kljub zgoščenemu ritmu tekem uspešno združuje vse zahteve, ki jih ponujata obe sferi življenja še doda: »Imam srečo, da so na fakulteti zares prilagodljivi, hkrati pa tudi v klubu prestavimo kakšen trening, ko imam kakšne službene obveznosti. Na srečo se da prilagajati.«

Po prijetnem klepetu z Žigo in po težko pričakovanem sončnem zahodu, smo se udeleženci vrnili nazaj v dolino. V Študentskem svetu UM verjamemo, da so udeleženci pohoda uživali v nočnih razgledih na Maribor ter da so se polni prijetnih vtisov vrnili domov.

Člani Študentskega sveta UM bi se radi zahvalili vsem, ki ste se udeležili letošnjih dnevov zdravja, z največjim veseljem pa vas pričakujemo tudi v naslednjem študijskem letu!