Muzeji po vsem svetu bodo danes obeležili mednarodni muzejski dan, katerega tema je Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje. Muzeji lahko na številne načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja – od podpore podnebnim ukrepom in spodbujanja vključevanja, do boja proti socialni izolaciji in izboljšanja duševnega zdravja. 

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja.  

Izkoristi brezplačen ogled razstav tudi v Mariboru 

Pokrajinski muzej 18. 5. 2023 ob 20.00 v viteški dvorani mariborskega gradu pripravlja svečano odprtje muzejske razstave “MODA IN ŠPORT”, na kateri bodo s pomočjo muzejskih predmetov predstavili oblačila in rekvizite 15 različnih športnih panog. Pridružili se bodo tudi slovenski športniki, ki bodo delili svoje športne uspehe, spomine ali trenutne izzive, spregovorili pa bomo tudi o oblačilni kulturi, ki je povezana s posameznimi športi. Tega dne bo Pokrajinski muzej Maribor od 10.00 do 18.00 brezplačno odprt za javnost. Na ogled bodo stalne razstave in občasne razstave. 

Umetnostna galerija Maribor na Mednarodni dan muzejev ponuja brezplačno vodstvo po razstavi Iz zakulisja. Vodja delavnice Katja Rus in kustosinja razstave Brigita Strnad bosta predstavili proces restavriranja nekaterih del iz Zbirke UGM – od analize poškodb do končnega rezultata, pri katerem umetnina pridobi prvotno obliko. 

Viri: