Ker je poletno izpitno obdobje že skoraj pred vrati, ti v tem članku predstavljamo nekaj trikov, ki ti bodo v pomoč pri učenju in pripravi na izpite. Zbrali smo najboljše nasvete za organizacijo učenja, prehrano, razporejanje časa ter pripravo na sam izpitni dan. S temi triki boš lažje obvladoval stres in izboljšal svoje možnosti za uspeh na izpitih. 

  1. Vzemite si dovolj časa za učenje 

Ne pusti si vsega za zadnji trenutek. Čeprav se zdi, da nekateri študentje uspevajo pri učenju v zadnjem trenutku, je splošno sprejeto, da to (vsaj za večino od nas) ni najboljši način pristopa k učenju in k opravljanju izpitov. Da bi razrešil težave s časovnim upravljanjem, si pripravi urnik za učenje. Zapiši si, koliko izpitov te čaka in kdaj moraš biti nanje pripravljen. Nato si organiziraj svoje učenje skladno s tem. Morda bi nekaterim izpitom želel nameniti več časa za učenje kot drugim? Skušaj si dobro organizirati svoj čas in najti ravnotežje pri razporejanju tvojega časa, da bodo priprave na izpite čim manj stresne. 

  1. Pripravi si prostor za učenje 

Poskrbi, da imaš dovolj prostora za razporeditev tvojih učbenikov in zapiskov. Ali imaš tudi dovolj svetlobe? Ali je tvoj stol med učenjem preveč ali premalo udoben? Ali so računalniške igre izven tvojega vidnega polja? Poskusi se znebiti vseh potencialnih motenj in si zagotovi takšen učni prostor, da se boš počutil čim bolj udobno in osredotočeno. Za nekatere ljudi to lahko pomeni skoraj popolno tišino, drugim pa pomaga tišja glasba v ozadju. Nekateri potrebujemo povsem urejeno in organizirano okolje, da se lahko osredotočimo, medtem ko drugi uspevajo v manj urejenem okolju.  

  1. Pripravi si miselne vzorce, sheme ali diagrame 

Vizualni pripomočki so lahko zelo koristni pri ponavljanju snovi. Na začetku teme se izzovi, da napišeš vse, kar že veš o tej temi in nato označi mesta, kjer še opažaš vrzeli. Pred izpitom še strni svoje zapiske v diagrame na eni strani. Ko boš ideje zapisal na tak, nekoliko krajši, način, ti to lahko pomaga, da se boš hitreje spomnil snovi, ki jo moreš vedeti za izpit. 

  1. Pomagaj si s primeri starih izpitov in izpitnih vprašanj 

Ena najučinkovitejših metod priprave na izpite je vadba na preteklih različicah izpitov in izpitnih vprašanjih. To ti lahko pomaga, da se navadiš na tipe vprašanj in si približno oceniš, količino časa porabiš za vsak del izpita. 

  1. Ponavljaj tako, da odgovore na vprašanja na glas poveš drugim 

Starši, mlajši bratje in sestre niso nujno in zgolj nadležni v času izpitov. Uporabiš jih lahko v svojo korist. Ponavljaj tako, da odgovore na izpitna vprašanja na glas poveš enemu izmed njih. To ti bo pomagalo, da se ti bo odgovor bolje ohranil v spominu in da boš prepoznal področja, ki jih še ne obvladaš najbolje. 

  1. Ne pozabi na redne odmore 

Čeprav se morda včasih zdi najbolje, da se učiš čim več ur v kosu, lahko to dejansko naredi tvoje učenje manj učinkovito. Zato si je smiselno vzeti redne odmore med učenjem. Raziskave so namreč pokazale, da redni odmori resnično pomagajo pri dolgoročnem zadrževanju znanja. 

Vsak izmed nas je drugačen, zato si ustvari načrt učenja, ki najbolje deluje zate. Če se lažje učiš zjutraj, začni zgodaj in naredi odmor npr. ob kosilu. Če si bolj produktiven ponoči, pa si vzemi nekoliko daljši odmor prej, da boš lahko zvečer spočit in pripravljen na učenje.  

  1. Skušaj se prehranjevati čimbolj zdravo in uravnoteženo 

Morda se ti zdi, da si po učenju zaslužiš sladico ali pa da nimaš zares časa za kuhanje, vendar pa lahko hrana, ki jo zaužiješ, resnično vpliva na tvoje ravni energije in koncentracijo, zato se skušaj čimbolj izogibati nezdravi prehrani. Raje ohrani telo in možgane polne energije z izbiro hranljivih živil, ki dokazano pomagajo pri koncentraciji in spominu, kot so ribe, oreščki, semena, jogurti in borovnice. Enako velja na dan izpita – pred testom pojej polnovreden obrok, sestavljen iz hrane, ki bo zagotavljala počasno sproščanje energije. Sladka hrana se lahko sicer zdi privlačna, vendar bodo tvoje ravni energije čez eno uro najverjetneje že padle. 

  1. Dobro načrtuj svoj izpitni dan 

Poskrbi, da boš vse pripravil dovolj zgodaj pred izpitom – ne pusti, da se ti zadnji dan nenadoma zazdi, da ne veš, kam moraš iti ali kaj moraš prinesti s seboj. Preveri vsa izpitna pravila in zahteve ter načrtuj svojo pot in čas potovanja do izpitnega prostora, da na dan izpita ne boš po nepotrebnem zamujal.  

Zaključek 

Upamo, da ti bodo ti triki za učenje v korist in da ti bodo pomagali pri pripravi na izpitno obdobje. Ne pozabi, da je ključno, da najdeš svoj lasten način učenja, ki ti ustreza, in da si organiziraš čas ter poskrbiš za zdravo prehrano ter dovolj počitka. S pravim pristopom k učenju lahko dosežeš uspeh na izpitih in dosežeš svoje cilje. Srečno! 

Uporabljeni viri: