Pred nami je čas, ki povzroča nemalo skrbi in stresa – izpitno obdobje. Ko se bliža, se v nas prebudijo občutki negotovosti, strahu in dvoma. Ne glede na to, kaj je bilo doslej, je zdaj pravi trenutek, da pokažete svoje znanje in sposobnosti. 

Prvi korak do uspeha je prepričanje vase. Zavedajte se, da ste se v preteklih mesecih (in letih) trdo učili. Sprejmite izziv, verjemite vase in verjemite v svoje znanje.  

Pomembno je tudi, da ohranjate pozitiven odnos. Ne pustite negativnim mislim, stresu ali dvomom, da prevladajo nad vami. Namesto tega se osredotočite na pozitivne plati – na svoje dosežke in rast, ki ste jo dosegli. Osredotočite se na možnosti in priložnosti, ki jih prinaša izpitno obdobje. 

Cilj naj vam bo jasen. Vprašajte se, zakaj se učite, kaj želite doseči s temi izpiti. Vizualizirajte svoj uspeh. Pred očmi imejte svoje cilje in se jih držite, saj vam bodo služili kot motivacija v težkih trenutkih. 

Pomembno je tudi, da vzdržujete ravnovesje med učenjem in počitkom. Ne pozabite, da ste ljudje, ne stroji. Poskrbite zase, bodite spočiti in skrbite za svoje fizično in psihično zdravje. Redne odmore si zaslužite in izkoristite jih za sprostitev, obnovitev energije ter druženje s svojimi bližnjimi. 

Nazadnje, sprejmite izziv in stopite izven svoje cone udobja. Morda se boste soočili z zahtevnimi nalogami ali neznanim gradivom, vendar prav to vam bo omogočilo osebno rast. Bodite radovedni, odprti novemu znanju in izkušnjam. Vsak izziv je priložnost za učenje in napredek. 

Izpitno obdobje je lahko zahtevno, vendar se z dobrim načrtovanjem, organizacijo in disciplino lahko soočite z izzivi in dosežete odlične rezultate. 

Srečno v izpitnem obdobju! 
Študentski svet Univerze v Mariboru 

Vir: 

  • https://www.nhs.uk/mental-health/children-and-young-adults/help-for-teenagers-young-adults-and-students/tips-on-preparing-for-exams/