Kolokviji so del študijskega procesa, ki zahteva predanost, trud in dobro pripravo. Verjetno se sprašuješ, kako se najbolje pripraviti nanje in doseči uspeh. Ne skrbi, s pravilnim pristopom in strategijo učenja je mogoče doseči odlične rezultate. 

  1. Načrtovanje je ključnega pomena. Načrtovanje študijskega časa je temelj uspešne priprave na kolokvije. Pripravi si urnik, ki bo vključeval čas za vsak predmet posebej. Razdeli snov v manjše enote, da boš lažje sledil in se izognil preobremenjenosti. 
  1. Aktivno beleženje snovi. Med predavanji ali branjem literature bodi aktiven. Ne samo beri, ampak tudi ustrezno beleži ključne točke, definicije, formule ali ideje, ki se ti zdijo pomembne. To ti bo olajšalo razumevanje snovi kasneje, ko boš ponovno preučeval gradivo. 
  1. Ponavljanje in utrjevanje. Ponavljanje je ključ do trdnega znanja. Po prebrani snovi si naredi povzetek, ga ponovi večkrat in uporabi različne metode učenja – lahko si pomagaš z miselnimi vzorci, vizualnimi shemami, s ponavljanjem snovi naglas ali da snov skušaš razložiti drugim. 
  1. Reševanje kolokvijev iz preteklih let. Kolokvij iz preteklih študijskih let so odličen vir informacij o tem, kaj lahko pričakuješ na svojem letošnjem kolokviju. Reševanje teh testov ti pomaga razumeti stil vprašanj, zahtevnost in na katerih temah je več poudarka. 
  1. Skupinsko učenje. Delo v skupini prinaša nove perspektive in lahko olajša razumevanje zahtevne snovi. Sodelovanje s sošolci omogoča izmenjavo idej, razlage in preverjanje medsebojnega razumevanja snovi. Vsekakor pa je smiselno, da si pred skupinskim ponavljanjem snov že pogledaš sam, saj boš tako lažje sodeloval in pripomogel k skupni debati. 
  1. Zdrav način življenja. Skrb za zdravje je ključnega pomena med študijskim procesom. Spanje, uravnotežena prehrana in telesna aktivnost pomagajo ohranjati um osredotočen in pripravljen na učenje. 
  1. Samopreverjanje. Redno preverjaj svoje znanje s pomočjo učnih listov ali kvizov. To ti bo pomagalo ugotoviti, na katera področja oz. teme se moraš še dodatno osredotočiti in na tista, ki jih že dobro obvladaš. 

Zavedaj se, da je vsaka od teh točk pomembna in lahko pripomore k uspehu pri pripravah na kolokvije. Prav tako pa ne pozabi na uravnoteženost med študijem in prostim časom, saj je pomembno tudi ohranjati dobro mentalno in čustveno kondicijo. Študentski svet Univerze v Mariboru ti želi veliko uspeha pri pripravah in opravljanju kolokvijev! 

Uporabljeni viri: