S hitrim tempom in nenehnimi izzivi, ki jih prinaša študentsko življenje, so tehnološke inovacije postale nepogrešljiv del vsakdanjega življenja študentov. Inovacije namreč ne le olajšujejo študijske obveznosti, ampak tudi izboljšujejo kakovost življenja študentov na različnih področjih. Spoznaj najnovejše tehnološke rešitve, ki bodo naredile tvoje študentsko življenje bolj udobno in učinkovito. 

1. Pametna pisala 

Enostavna, a kljub temu impresivna združitev tehnologije in izobraževanja – pametno pero omogoča digitalno beleženje vseh zapisov iz predavanj in predavanj prek pametne programske opreme, ki avtomatično digitalizira vaše pisane besedilo, prav tako tudi s pomočjo občutljivega mikrofona, ki snema zvok in beleži besedilo. Programi za pametna peresa, kot je Livescribe Echo Smartpen, ti omogočajo označevanje točk v digitaliziranem besedilu in predvajanje zvoka v času, ko s naredil zapis. Po uporabi ti programska oprema pametnega peresa omogoča nalaganje posnetkov in zapisov na programe, kot sta Evernote ali Google Docs. Tako lahko pametno pero uporabljaš zgolj za snemanje predavanj ali pa ga uporabiš kot pripomoček med terenskim delom ali sestanki.  

2. Digitalni učbeniki 

Z naraščajočo priljubljenostjo tablic in bralnikov e-knjig postajajo vse bolj priljubljeni tudi digitalni učbeniki. Digitalne različice so izjemno enostavne za uporabo, pretanjene in lahke. Digitalni učbeniki ne le, da tehtajo precej manj kot en natisnjen učbenik, temveč imajo tudi dodatno prednost, da so približno 40% cenejši od tiskanih učbenikov. Chegg je uporabno študentsko orodje za iskanje cenejših digitalnih učbenikov ter ponuja tudi pomoč pri domačih nalogah.  

3. Tehnološki nahrbtniki 

Če si se že kdaj sprehajal po fakulteti z vrečo polno tehnoloških naprav, ki so izpraznjena, te bo morda zanimalo, da obstajajo tehnološki nahrbtniki, kjer gre za nahrbtnike, ki ne le varno in urejeno shranjujejo vso tvojo tehnologijo, temveč ti omogočajo tudi polnjenje naprav brez potrebe po vtičnici. Tehnološki nahrbtniki, ki delujejo na sončnih panelih na sprednji strani nahrbtnika, ki jih ponujajo podjetja, kot sta Voltaic in Eclipse, so odlični za tiste, ki ne morejo dolgo živeti brez dostopa do tehnologije. Poleg tega so tehnološki nahrbtniki pogosto okolju prijazni, saj delujejo na sončno energijo. 

4. Pametne luči 

Ob upoštevanju časa, ki ga preživiš v svojem domu ali stanovanju kot študent, ter koliko je odvisno tvoje učenje od ustrezne osvetlitve, bi večina med nami morala razmisliti o pridobitvi pametne luči. Funkcije pametnih luči se sicer razlikujejo glede na proizvajalca, vendar je AwoX StriimLight odličen primer pametne luči. Gre za žarnico, ki jo enostavno priključiš na vtičnico kot običajno žarnico, nato pa neposredno prek Bluetootha ali lastnih zvočnikov predvajaš glasbo iz tvoje mobilne naprave ali računalnika. Ta tehnološka inovacija se izkaže kot odlična rešitev tako za študentske zabave ali srečanja (pri tem zaščitiš prenosnik in zvočnike pred morebitnimi nezgodami) kot tudi za uporabo med učenjem, saj omogoča prijetno osvetlitev in ustvarjanje umirjenega ambienta. In za tiste, ki radi vnašajo malo več barvite raznolikosti v svoj študijski prostor, ponujajo pametne luči LIFX celoten spekter spremenljivih barv, ki jih lahko prilagajaš s pritiskom na gumb in tako prilagajaš svetlobo svojemu trenutnemu razpoloženju za učenje. 

5. Navidezne tipkovnice 

Prenosne tipkovnice, ki jih lahko zložiš in vzameš s seboj, so na trgu že dolgo časa in so se izkazale kot zelo priročne za povezovanje z mobilnimi napravami ter tipkanjem med potjo. Toda nedavno se je pojavila nova in izjemno inovativna rešitev – navidezna tipkovnica. Čeprav se to morda zdi nekoliko neverjetno, gre za tipkovnico, kot je na primer Cube Laser Virtual Keyboard, ki uporablja lasersko tehnologijo in deluje kot brezžična naprava, ki jo je mogoče povezati z vsakim mobilnim ali tabličnim računalnikom prek Bluetootha. Samo naprava za tipkanje, ki je malenkost večja od škatlice Tic Tac, stoji na tvoji mizi in ko je vklopljena, izda rdečo lasersko tipkovnico QWERTY, na katero neposredno tipkaš. Tvoje besedilo se sinhronizira na tvoji napravi v realnem času. Če si se kdaj želel počutiti kot tisti futuristični vohuni v filmih Jamesa Bonda, je navidezna tipkovnica prava izbira zate. 

6. Slušalke z odpravljanjem hrupa 

Slušalke z aktivnim odpravljanjem hrupa so izjemne ne le za ljubitelje glasbe, ki radi poslušajo glasbo v času vožnje z javnim prevozom, temveč so tudi odlično sredstvo za ohranjanje koncentracije med študijem in zmanjševanje motečih zunanjih zvokov. Ne glede na to, ali se potopiš v učenje ob tihih zvokih valovanja oceana v knjižnici ali si privoščiš sproščujočo sejo metal glasbe ob 3. uri zjutraj, so slušalke z aktivnim odpravljanjem hrupa zate idealne, saj zagotovijo, da te nikoli več ne bodo motili neprijetni zvoki iz okolice. 

7. Šifrirani USB ključi 

Da bi zagotovil varnost svoje seminarske ali diplomske naloge, razmisli o investiciji v šifriran USB ključ, ki za dostop do vsebine zahteva vnos PIN številke. Čeprav ta ukrep morda ne reši problema, če nenehno puščaš svoj USB ključ v računalnikih v knjižnici, je lahko vseeno koristen za preprečevanje morebitne kraje tvojih digitalnih datotek. Brez ustrezno določene uporabniške PIN številke informacije na ključu namreč postanejo neuporabne, kar varuje tvoje delo. Pri nakupu upoštevaj predvsem takšne šifrirane USB ključe, kot je npr. Secure Flash Drive od LOK-IT, ki ti omogoča dodatno varnost s prikazom številke PIN. 

Najnovejše tehnološke inovacije predstavljajo pomemben prispevek k izboljšanju študentskega življenja. S svojo sposobnostjo olajšanja vsakodnevnih izzivov in povečanja učinkovitosti študija prinašajo svež veter inovacij v visokošolski izobraževalni svet. Z napredkom mobilnosti, varnosti in povezljivosti te tehnologije obetajo še boljšo integracijo v vsakdanje življenje študentov. Gre za navdihujočo pot, ki odpira nove možnosti za učenje in rast posameznikov – študentov in študentske skupnosti. 

Uporabljeni viri: