Valentinovo ali praznik ljubezni, je vsako leto priložnost, da izrazimo svoja čustva in okrepimo povezave s tistimi, ki jih imamo radi. Kljub temu, da je ta dan znan po izmenjavi ljubezenskih voščilnic, rož, in čokolade, se v ozadju skriva bogata zgodovina in njegov globlji pomen. 

Zgodovinsko ozadje 

Izvor valentinovega dne je obdan s številnimi legendami, a najbolj priljubljena zgodba izvira iz rimskega obdobja. Po eni različici naj bi bil sveti Valentin, ki je živel v 3. stoletju, krščanski duhovnik, ki je kljuboval cesarju Klavdiju II. Ta cesar je prepovedal poroke za mlade moške, saj je verjel, da so samski moški boljši vojaki. Valentin pa je nadaljeval z opravljanjem porok in skrival mlade pare. Ko so ga ujeli, so ga obsodili na smrt, a pred usmrtitvijo naj bi svojo zapornico ozdravil in ji poslal sporočilo, podpisano “Tvoj Valentin.” Valentinovo se je nato skozi stoletja razvijalo in pridobilo različne običaje. V srednjem veku so verjeli, da je 14. februar dan, ko ptice začnejo gnezditi, kar je še dodatno okrepilo povezavo s romantiko. V 18. stoletju so se začele izmenjevati ročno izdelane ljubezenske voščilnice, kar je privedlo do komercializacije praznika v sodobnem času. 

Pomen raznolikosti ljubezni 

Raznolikost ljubezni je izjemno pomemben in neizčrpen vidik človeškega doživljanja. Že v antični zgodovini je raznolikost ljubezni igrala pomembno vlogo, saj so različne kulture in civilizacije oblikovale svoje edinstvene poglede na čustvene vezi med posamezniki. Sodobno pojmovanje ljubezni nadaljuje to tradicijo, presegajoč zgodovinske meje in sprejemajoč širok spekter izražanja ljubezni. Ta čudovit spekter čustev in povezav presega stereotipe in družbene norme, zajema različne oblike odnosov, spolne identitete in usmerjenosti ter izraze naklonjenosti med posamezniki. Spoštovanje in sprejemanje raznolikosti ljubezni nam omogočata, da gradimo bolj odprto in sočutno družbo, kjer vsak posameznik lahko izrazi svojo edinstveno pot ljubezni. Univerza v Mariboru pa s svojimi prizadevanji za vključevanje in spoštovanje raznolikosti študentom ponuja podporno in inkluzivno okolje, kjer se vsakdo lahko razvije in uresniči v svoji edinstvenosti. 

Valentinovo je čas izražanja ljubezni 

Naj bo letošnje valentinovo priložnost za izražanje ljubezni do tistih, ki so vam najbližji. Ne glede na to, ali praznujete s partnerjem, prijatelji ali družino, je to čas za povezovanje in cenjenje dragocenih odnosov v vašem življenju. Pomembno je razumeti, da valentinovo ni nujno dan za materialno obdarovanje nam ljubih oseb, ampak predvsem priložnost za izkazovanje ljubezni na različne načine. Bodite kreativni, izrazite svoja čustva in ustvarite nepozabne trenutke in spomine s tistimi, ki jih imate radi. 

Srečno in ljubezni polno valentinovo vam želi Študentski svet Univerze v Mariboru! 

Uporabljeni viri: