Informacijska tehnologija igra ključno vlogo v sodobnem visokošolskem okolju, saj omogoča študentom dostop do pomembnih virov, izboljšuje učenje in omogoča lažje upravljanje študijskih obveznosti. V tem članku vam zato predstavljamo nekaj najpomembnejših IT storitev, ki so na voljo študentom Univerze v Mariboru. 

Akademski informacijski podsistem – AIPS  

AIPS je celovit sistem, ki študentom Univerze v Mariboru omogoča učinkovito upravljanje s študijskimi obveznostmi. Študenti lahko prek AIPS-a pregledujejo svoje opravljene in neopravljene obveznosti ter si ogledajo svoje vpise za tekoče študijsko leto in celotno obdobje študija. Poleg tega imajo dostop do osebnih podatkov, kar je ključno za zagotavljanje pravilnih informacij.  

AIPS študentom omogoča tudi pregledovanje razpisanih izpitnih rokov, vpogled v govorilne ure izvajalcev in enostavno prijavo ter odjavo izpitov. Študentske ankete lahko izpolnijo kar prek sistema, s čimer prispevajo k izboljšanju kakovosti študijskega programa. Poleg tega lahko preko AIPS-a izpolnijo obrazce za vpis v višje letnike ter prebirajo pomembna sporočila, novice in obvestila fakultet. S tem sistemom postane upravljanje s študijskimi obveznostmi enostavno in pregledno, kar študentom omogoča boljšo organizacijo študijskega urnika in uspešno zaključevanje študijskega programa.  

Vse podatke, kot so seznam učnih enot, izpitni roki in podobno, vnašajo ter urejajo referati fakultet. V primeru kakršnihkoli težav, ki se nanašajo na podatke ali dostop do sistema, je priporočljivo stopiti v stik s pristojnim referatom fakultete. Dostop do AIPS-a je mogoč preko naslednje povezave. S pravilno uporabo AIPS-a boš lahko bolje organiziral svoje študijske obveznosti in užival v bolj učinkovitem študijskem procesu.   

Univerzitetni e-poštni naslov  

Ko prevzameš digitalno identiteto Univerze v Mariboru, dobiš svoj univerzitetni e-poštni naslov, ki je izjemno pomemben za tvojo študijsko pot. Na tem naslovu boš prejemal ključna sporočila Univerze, vključno z obvestili fakultete in sporočili iz sistema AIPS, zato je nujno, da ga redno preverjaš.  

Tvoj univerzitetni e-poštni naslov ostaja aktiven ves čas tvojega študija, pa tudi po zaključku programa in veljavnosti tvoje digitalne identitete. Ta e-poštni naslov ti omogoča uporabo 50 GB prostora za shranjevanje prejete in poslane pošte, pri čemer je poudarek na pomembnih sporočilih. Prav tako ti omogoča organizacijo osebnih koledarjev, skupno rabo koledarjev ter načrtovanje srečanj. Imel boš tudi osebni imenik stikov, ki ti bo omogočal dostop do imenika vseh študentov Univerze v Mariboru, in možnost upravljanja z opravili, kar ti bo pomagalo ohranjati nadzor nad vsemi študijskimi obveznostmi.  

Dostop do tvoje e-pošte je mogoč na več načinov. Preprosto obišči spletni naslov https://mail.student.um.si in se prijavi s svojo digitalno identiteto. Če si že prijavljen/a v katero izmed storitev Microsoft 365, kot je na primer Shramba, lahko enostavno izbereš storitev Pošta z zgornjega levega menija “tvoji programi”. Tako boš vedno imel/a svojo univerzitetno e-pošto na dosegu roke, ki je ključna za uspešno in učinkovito študijsko izkušnjo.  

Učno e-okolje Moodle UM  

Učno e-okolje Moodle UM predstavlja izjemno koristno orodje, ki je na voljo vsem študentom Univerze v Mariboru. Ko se prijaviš vanj, se ti odprejo vrata do tvojega digitalnega učnega sveta. Na tej platformi boš našel široko paleto povezav, ki te povežejo s tvojimi učnimi enotami. Znotraj teh enot visokošolski učitelji in sodelavci objavljajo bogate vsebine, ki obsegajo učna gradiva, obvestila, naloge in kvize.  

Učno e-okolje Moodle UM je prilagojeno tudi mednarodni skupnosti, saj je dostopno v angleškem jeziku. To pomeni, da lahko uporabniki izberejo želeni jezik v bloku “Jezik/Language”. Ta prilagodljivost omogoča študentom, da se učijo v jeziku, ki jim najbolj ustreza, kar prispeva k boljšemu razumevanju učnih vsebin.  

Z uporabo tega sistema boš imel neposreden dostop do relevantnih informacij, gradiv in nalog, kar ti bo olajšalo študijski proces. Moodle UM ne predstavlja le platforme za dostop do gradiv, ampak je tudi interaktivno okolje, kjer lahko sodeluješ in komuniciraš s sošolci ter učitelji in izmenjuješ znanje ter izkušnje.  

Moj portal UM za prikazovanje urnikov  

S pomočjo tega portala boš lahko še bolj učinkovito upravljal svoje študijske obveznosti. Če želiš enostaven in hiter dostop do urnikov, ti je na voljo ta portal za prikaz urnikov, ki ga najdeš preko povezave na moja.um.si –> Študij –> Moj portal UM ali pa enostavno obiščeš naslov https://mojportal.um.si/.   

Priporočamo ti, da si aplikacijo dodaš na začetni zaslon svojega telefona. S tem boš imel urejeno in hitro dostopno točko za spremljanje svojih študijskih aktivnosti kjerkoli in kadarkoli. Ne pozabi, s pravilno organizacijo študijskih obveznosti boš lažje sledil svojim ciljem in uspešno opravil svoje študijske naloge. 

Dostop do digitalne knjižnice UM (DKUM)  

Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru (DKUM) predstavlja obsežen in odprt vir znanja, ki je na voljo vsem. To digitalno skladišče vsebuje bogat nabor akademskih dosežkov, vključno z diplomskimi, magistrskimi in doktorskimi deli, ki so plod intelektualnih naporov študentov in raziskovalcev Univerze v Mariboru. Poleg tega DKUM vključuje tudi druge pomembne publikacije, ki so bile ustvarjene ali izdane na tej ugledni univerzi.  

Skrbnik tega dragocenega zaklada znanja je Univerzitetna knjižnica Maribor, ki skrbi za urejeno in organizirano shranjevanje ter dostopnost vsebin. Zahvaljujoč tej digitalni platformi imajo tako študenti, raziskovalci kot tudi širša javnost priložnost dostopati do vrhunskih raziskav, intelektualnih dosežkov in edinstvenih spoznanj, ki izvirajo iz Univerze v Mariboru. DKUM tako igra ključno vlogo pri deljenju znanja, spodbujanju raziskovanja ter omogočanju odprtega in enostavnega dostopa do izjemno pomembnih intelektualnih virov.  

______________________________________________________________________________________ 

Uporabljeni viri: