Študentski status prinaša ugodnosti, ki jih lahko skozi čas izobraževanja dobro izkoristimo. Finančno nam olajšajo študentsko življenje, saj študij – ne glede na to, da za redni študij v Sloveniji ne plačujemo – v resnici ni brez stroškov. Vseeno je treba poskrbeti za posredne stroške študija, kot na primer prevoz na fakulteto, bivanje, prehrana in podobno. 

Katere so študentske ugodnosti? 

  • SUBVENCIONIRANA PREHRANA 

Velikokrat se nam ne ljubi kuhati, največkrat pa za to ob vsakodnevnih študijskih obveznostih niti nimamo časa. Študentska prehrana oziroma kot pravimo “študentski boni”, nam nudijo subvencijo. Trenutno subvencija znaša 3,86 EUR. Na dan lahko študent koristi dve subvenciji, med njima pa morajo preteči vsaj štiri ure. Koriščenje subvencij je možno od 7. do 22. ure vse dni v letu, med koriščenjem pa mora preteči vsaj štiri ure. 

Upravičenci do subvencionirane študentske prehrane so tudi vsi študenti tujih univerz, ki v Republiki Sloveniji opravljajo študijske obveznosti v okviru mednarodnih izmenjalnih programov. Zanje veljajo enaki pogoji kot za študente, ki se izobražujejo na visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji. 

Svetujemo, da si vklopiš tudi Študentske ugodnosti. To je bonusni program, v katerem ponudniki študentske prehrane nagrajujejo študente za obisk v njihovih lokalih. Obiski pri posameznih gostincih se seštevajo in ko študent doseže število obiskov, ki ga določi gostinec, je upravičen do nagrade. Več: https://www.studentska-prehrana.si/sl/benefits 

  • DELO PREKO ŠTUDENTSKEGA SERVISA 

Sliši se samoumevno, vendar brez študentskega statusa ne moreš opravljati študentskega dela. Študentsko delo je začasno oziroma občasno delo študenta, ki preko študentskega servisa opravlja delo na podlagi napotnice – ta predstavlja pravno podlago za delo. 

Preko napotnice ne moremo več delati, ko izgubimo status študenta, se vpišemo v evidenco brezposelnih ali se redno zaposlimo. Pomembno je, da se zavedamo področja dohodnine, da ne doživimo hladnega tuša ob vsakoletnem dohodninskem izračunu. 

  • ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE  

Študent je zavarovan kot družinski član vse do konca študijskega leta, v katerem dopolni starost 26 let. Obvezno zdravstveno zavarovanje mu v tem primeru krije celotno vrednost zdravstvenih storitev. 

V primerih, kadar študent izgubi status študenta ali ko se izteče študijsko leto, v katerem je dopolnil starost 26 let, si mora obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje urediti v lastni režiji. 

  • SUBVENCIONIRANI PREVOZ 

Do subvencioniranega prevoza je študent upravičen, če ima bivališče najmanj dva kilometra oddaljenega od kraja izobraževanja. Na voljo so vozovnice za različna časovna obdobja (polletna/letna). Vozovnica IJPP je enotna, saj vključuje uporabo javnega linijskega prevoza potnikov v cestnem prometu in železniškem prevozu. Z vozovnico lahko uporabljaš različne vrste javnega prevoza, kar pomeni, da lahko na določeni relaciji znotraj Slovenije prosto prestopaš med različnimi prevoznimi ponudniki. 

  • SUBVENCIONIRANO BIVANJE 

Študentom je ponujena možnost bivanja v javnih študentskih domovih, ki so subvencionirani. Pogodba o subvencioniranem bivanju se vsakič sklene za eno leto. Študent se mora vsako leto ponovno prijaviti na razpis za podaljšanje subvencije. 

Prav tako je možno pridobiti subvencijo za bivanje pri zasebnikih, ki imajo sklenjeno pogodbo s študentskimi domovi. Višina subvencije znaša najmanj 20% povprečne letne cene bivanja v študentskih domovih v Sloveniji. Študenti imajo letno zagotovljeno 10 mesecev subvencioniranega bivanja (od oktobra do junija).  

  • ŠTIPENDIJE 

Štipendije so namenjene spodbujanju izobraževanja in doseganju višje ravni izobrazbe štipendistov, vzpostavljanju enakih možnosti za izobraževanje in izobraževanju za deficitarne poklice, spodbujanju mednarodne mobilnosti, spodbujanju doseganja izjemnih dosežkov, odgovornosti štipendistov za svoje izobraževanje kot tudi za izbiro izobraževalnega programa, krajšanju dobe izobraževanja in izboljšanju zaposljivosti. 

V Sloveniji se dodeljujejo naslednje štipendije: državne štipendije, Zoisove štipendije, štipendije za deficitarne poklice, štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu, štipendije Ad futura. 
 

  • OBŠTUDIJSKE DEJAVNOSTI 

Študentsko življenje ponuja veliko možnosti za udejstvovanje v obštudijskih dejavnostih. Izberi področje, ki te zanima, in poskusi poiskati društvo ali organizacijo, ki deluje na tem področju. Vključiš se lahko v dejavnosti na fakulteti ali v drugih organizacijah, ki delujejo v tvojem kraju študija.  

Izkoristi študentske popuste 

Študentska izkaznica prinese tudi razne popuste, ki jih je vredno izkoristiti in tako prihraniti. Zbrali smo nekaj predlogov na posameznih področjih, najboljše pa je, da vedno vprašaš, ali ponujajo popust za študente.  

ŠPORTNE AKTIVNOSTI 

Kopališče PRISTAN: https://www.sport-maribor.si/objekti/kopalisce-pristan/#cenik 

UŠC Leona Štuklja: https://www.um.si/o-univerzi/univerzitetni-sportni-center-leona-stuklja/ 

Unifit: https://unifit.si/paketi/ 

Joga klub: https://www.jogaklub.com/urnik-in-cenik (15 % popust za študente) 

KULTURA 

SNG Maribor: https://www.sng-mb.si/. Vstopnica je ob predložitvi študentske izkaznice cenejša.

Cineplexx: https://www.cineplexx.si/ . Vsak ponedeljek in sredo so vstopnice za študente znižane.

Narodni dom Maribor: https://www.nd-mb.si/. Študentom ob nakupu abonmaja nudijo več kot 30-odstotni popust. 

DIGITALNE STORITVE 

Spotify: https://www.spotify.com/si-sl/student/. Študentska različica Premium je 1 mesec brezplačna, nato pa je cena 2,99 EUR/mesec. 

Microsoft: https://it.um.si/studenti/Strani/default.aspx#id13. Preko Azure Dev Tools for Teaching je zaposlenim in študentom UM brezplačno omogočena namestitev in uporaba določene licenčne programske opreme podjetja Microsoft, za namene raziskovanja. 

Telekom: https://www.telekom.si/zasebni-uporabniki/ponudba/ugodnosti/popust-za-studente

TISKANJE 

Printalnica: https://printalnica.si/cenik/ Na laserski tisk in kopiranje do formata A3 nudijo študentski popust – 20 %. 

POTOVANJE 

FlixBus: https://www.flixbus.si/. Ponujajo 15 % popusta preko Kolegio (https://koleg.io/si/). 

Slovenske železnice: https://potniski.sz.si/mladi-do-26-let/ . Mladim od 12. do 26. Leta ponujajo 30 % popust na slovenskih prograh in 50 % popust v mednarodnem prometu s Hrvaško.  

Intelekta: https://www.intelekta.eu/mediteran/dodatne-informacije/brezplacne-pocitnice-za-studente. Vsakemu študentu, ki zbere vsaj 5 sopotnikov, nudimo 50% popusta na njegov aranžma.  

ELEKTRONSKA OPREMA 

EPL: https://www.epl.si/studentski-popusti/. Ponujajo 7 % popust za nakup Apple CPU (računalnika) ter na Apple dodatke za računalnike in dodatke za iOS naprave. 

IStyle: https://istyle.si/edu#kako. Ponujajo EDU prihranek v vrednosti 100 EUR. Ugodnost velja za vse modele računalnikov MacBook Air, MacBook Pro in iMac.  

Conrad Electronic: https://www.conrad.si/. 7 % popusta preko Kolegio (https://koleg.io/si/). 

2Game: https://2game.com/id/. Ponujajo 10 % popust preko Kolegio (https://koleg.io/si/). 

BANKE 

Večina bank ponuja posebno obliko računa za mlade. Veliko računov namreč zahteva, da imaš veljaven študentski status. Če statusa nimaš, a še vedno spadaš v mladostno starostno kategorijo, lahko izbereš paket NLB Mladostni, ki ima za tiste mlajše od 27 let popust na mesečno vodenje ali pa pri UniCredit Bank izbereš paket Sproščeni, ki je za študente z ali brez statusa brezplačen do 27. leta starosti.  Večina jih ponuja brezplačno vodenje računa, nekatere storitve pa so plačljive. 

OSTALI POPUSTI 

Kolegio: https://koleg.io/si/. V kolikor se registriraš v platformo Kolegio – študentski popusti, prejmeš zanimive ponudbe: 

Lelosi – 17 % popust 
asos – 10 % popust 
mio – fit skin for life – 25 % 
Grow Gorgeous – 25 % 
Illamasqua – 25 % 
Nakit-eshop – 10 % 
Footshop – 10 % 
Pravimoski.si – 10 % 
Newchic – 16 % 
Eyeko – 25 % 
Zaful – 18 % 

Evropska mladinska kartica: https://mladinskakartica.si/. Naročnina znaša 15 € na leto, vendar preveri, če je morda že vključena v tvojo bančno kartico ali kako drugače (npr. pri včlanitvi v nekatere študentske klube prejmeš kartico brezplačno). Nekateri izmed ponujenih popustov: 

Malinca – 12 % 
Goopti – 10 % 
Avant2Go – EYCA paket za 9,90 € 
A1 – 50 % na A1 VAJB paket 
Printbox – 20 brezplačnih kreditov 
Mladinska knjiga – 10–20 % popust 
Spar Slovenija – 10 % popust na celoten nakup vsako 2. in 4. sredo v mesecu 
Wolt – brezplačni krediti ob prvi registraciji 


Uporabljeni viri: