Slovenijo so v zadnjih dneh prizadele hude poplave. Voda je poplavila domove, podjetja in ceste, ter povzročila veliko škode. Več kot 10.000 ljudi je ostalo brez domov, in še vedno je veliko ljudi, ki potrebujejo pomoč.

Če želite pomagati ljudem, ki so prizadeti zaradi poplav, lahko storite nekaj stvari. Lahko donirate denar, lahko prostovoljno pomagate pri čiščenju in obnovi, ali pa lahko svoj čas namenite ljudem, ki so izgubili vse. Za vas smo zbrali informacije o tem, kako lahko pomagamo prizadetim ob trenutnih poplavah v Sloveniji.

Svojo pomoč lahko ponudiš na aplikaciji tukaj.

DENARNE DONACIJE

– Rdeči križ Slovenije. Donacijo lahko nakažete prek SMS-sporočila na 1919 (ključna beseda: UJMA5 ali UJMA10) ali pa jo nakažete na njihov TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR. Donacije se zbirajo za prizadeto prebivalstvo pri sanaciji škode po neurjih in poplavah. 

– Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Škofja Loka. Združenje je odprlo račun, na katerega lahko posamezniki, posameznice ali podjetja nakažejo pomoč za prizadete. Podatki za nakazilo: RKS-OZ Škofja Loka, Kidričeva cesta 1; SI56 0700 0000 0187 397, sklic: 00 784010-249 namen: POPLAVE 2023, koda namena: CHAR.

– Slovenska karitas. Nakazilo na TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, namen: POMOČ NEURJE, sklic: SI 00 624. Prispevate lahko tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR. Prispevek bo namenjen prizadetim v neurjih in poplavah.

Ob nakazilu na TRR nujno navedite sklic in namen, tako da bo šla vaša donacija med donacije, ki se zbirajo namensko za pomoč ob poplavah. Pri donacijah pod kodo namena vedno dodajte CHAR.

– Zveza prijateljev mladine Slovenije. Nakazilo na TRR: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana; SI56 6100 0000 3512 232, sklic: SI00 245021, koda namena: CHAR, namen: Neurje. Sredstva zbirajo tudi s poslanim SMS. Vsi lahko pošljejo SMS s ključno besedo ENOSRCE5 na številko 1919 in na ta način donirajo 5 €. Zbrana sredstva bodo namenjena tistim, ki so najbolj prizadeti in potrebujejo nujno pomoč.

– Društvo Humanitarček. SMS s ključno besedo VERIGA5 lahko pošljete na 1919. SMS-linijo koordinira humanitarni program Veriga dobrih ljudi, ki deluje pod okriljem ZPM Ljubljana Moste – Polje, denar je namenjen prizadetim v poplavah.

– Društvo Enostavno pomagam. Mestna občina Celje vse občanke in občane, ki želijo donirati finančna sredstva za pomoč v Savinjski regiji, obvešča, da lahko to storijo preko Društva Enostavno pomagam. Podatki za nakazilo donacij: Humanitarno društvo Enostavno pomagam, Cankarjeva ulica 1, Celje, SI56 6100 0000 7496 313 (odprt pri Delavski hranilnici), SKLIC: SI00 508-2023, namen: Za Celje, koda namena: CHAR (obvezen je vnos sklica in namena). 

– Gasilci: Če želite donacijo nameniti gasilcem, jo lahko nakažete direktno na TRR izbranega prostovoljnega gasilskega društva. Prek bizi.si lahko dostopate do seznama društev, pri vsakem društvu je potem objavljen njihov TRR. Ob nakazilu donacije v namen napišite, da gre za donacijo za poplave. Nujno tudi dodajte kodo namena: CHAR.

MATERIALNA POMOČ

– Občina Celje je na svoji Facebook strani objavila zbirno mesto za donacije (hrana z daljšim rokom uporabe, konzervirana hrana, ustekleničena voda, brisače, oddeje) za Celje in regijo, ki je v prostorih Poklicne gasilske enote Celje (Dečkova cesta 36).

– Zveza prijateljev mladine Slovenije ob denarnih donacijah (glej navodilo zgoraj) na sedežu ZPMS (Dimičeva 9, 1000 Ljubljana) zbira tudi materialne donacije, in sicer predvsem izdelke za osebno higieno, čistila, pralne praške in hrano z daljšim rokom uporabe. Pred dostavo je treba poklicati na tel. št.: 01 239 67 20.

– Občina Laško je na svoji Facebook strani objavila, da potrebujejo razvlažilnike zraka in sušilnike prostorov. Če lahko kakšnega odstopite, jim sporočite na obcina@lasko.si in vas bodo kontaktirali.

– Pri Obrtno-podjetniški zbornici za pomoč prosijo podjetja, ki razpolagajo s prosto gradbeno mehanizacijo in strojno opremo. Podatke jim posredujte prek spletnega obrazca. Zbrane podatke bodo posredovali pristojnim institucijam (civilna zaščita, lokalne skupnosti ali pristojna ministrstva…), ki vam bodo podale nadaljnje informacije. Za dodatne informacije lahko kontaktirate ga. Almo Ćeman na tel. št.: 01 58 30 829.

– Podatke o razpoložljivi mehanizaciji zbira tudi Civilna zaščita na uradnem e-mail naslovu poplave23@urszr.si. Vse ponudbe bodo evidentirali ter vas po potrebi kontaktirali.

– Iz občine Škofja Loka sporočajo, da zbirajo ponudbe za materialno pomoč na info@skofjaloka.si. Podatki so objavljeni tudi na njihovi spletni strani.

– Črna na Koroškem: V Črni na Koroškem primanjkuje hrane. Zbirni center za donirano hrano je na Kmetiji Ročnik Potočnik v Zavodnjah nad Šoštanjem. Zbira se nepokvarljiva hrana, predvsem konzerve, ustekleničena pijača. Zbrana hrana bo v Črno dostavljena s helikopterjem ali traktorji. Lokacija zbiranja: Zavodnje 31, Zavodnje nad Šoštanjem. Sledite tablam Kmetije Ročnik Potočnik. Zbiranje traja, dokler bo potreba. O preklicu zbiranja obvešča VTV Studio na svojem Facebooku

– Zbirni center Mednarodne policijske organizacije (IPO Slovenia) za pomoč prizadetim v poplavah je v Ljubljani na naslovu Magistrova 1. Zbirajo predvsem: 1. ustekleničeno vodo; 2. hrano z daljšim rokom trajanja; 3. higienske pripomočke; 4. otroške plenice (oblačil ne!); 5. inkontinenčne podloge; 6. hrano za male živali; 7. prvo pomoč (lahko s pretečenim rokom); 8. WC-papir; 9. čistila. Prosijo, da stvari prinesete sortirane in da imajo veljaven rok trajanja. Oblačil, aparatov in pohištva še ne zbirajo. Informacije glede zbiranja in dostave materialnih donacij nudijo na tel. št. 051 320 201.

PROSTOVOLJNA POMOČ NA TERENU

 Pri Slovenski filantropiji zbirajo podatke o prostovoljkah in prostovoljcih, ki so pripravljeni ponuditi pomoč ob poplavah. Svoje podatke jim lahko posredujete prek spletnega obrazca.

– Pri Karitas iščejo prostovoljce za pomoč pri čiščenju poplavljenih domov. Svoje podatke jim lahko posredujete prek spletnega obrazca.

– Prostovoljce iščejo v občini Medvode. Prijavite se prek njihovega spletnega obrazca ali pokličite na telefonsko številko 01 362 62 22 (med 8. in 20. uro). Po prijavi vas bodo kontaktirali z dodatnimi navodili. 

– Če želite pomagati v Mozirju in okolici, spremljajte Facebook objave na Gasilci Mozirje (zbor objavijo večer prej).

– Če želite pomagati na območju Radomelj, Krajevna skupnost Homec-Nožice prosi za pomoč, so objavili na svojem Facebook profilu

– Če lahko ponudite prostovoljno pomoč na terenu po Sloveniji, lahko javite svojo razpoložljivost Civilni zaščiti, ki koordinira delo na terenu, na uradni e-mail poplave23@urszr.si.Vse ponudbe bodo evidentirali in jih po potrebi uporabili.

– V občini Braslovče prostovoljce prosijo, da se oglasijo na zbirnem mestu in javijo koordinatorju, ki bo jim predal dodatna navodila. Zbirni mesti sta dve: Male Braslovče (parkirišče gostilne Kozel) in Letuš pri pekarni v krožišču.

– Občina Škofja Loka sporoča, da zbirajo ponudbe za prostovoljno pomoč na terenu na info@skofjaloka.si. Podatki so objavljeni tudi na njihovi spletni strani.

– Civilna zaščita Trzin in trzinski gasilci pozivajo občane, ki imajo danes čas, voljo in moč pomagati na najbolj prizadetih področjih zaradi poplav v Trzinu, da priskočijo na pomoč. Kje in kako nuditi pomoč, najdete v spletni objavi Občine Trzin

– Občina Komenda na svoji Facebook strani obvešča, da naj se prostovoljci, ki želite pomagati na terenu, zglasite v PGD Komenda ali Prostovoljnem gasilskem društvu Moste , kjer vas bodo nato razporedili na mesto, kjer je pomoč najbolj potrebna.

– Čvekifon. Če trenutno ne morete pomagati z materialnimi donacijami ali prostovoljnim delom na terenu, se lahko vključite v mrežo Čvekifon društva Humanitarček. Čvekifon je brezplačni telefon za starejše in deluje tako, da vas poveže z naključno starejšo osebo nekje v Sloveniji. Deluje na telefonski številki 080 38 07.

MOŽNOST NAMESTITVE

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da njihov štab zbira informacije o možnosti namestitve ljudi, ki so bili evakuirani ali se ne morejo vrniti na svoje domove. Podatke o možnosti namestitve jim lahko javite na naslov poplave23@urszr.si, kjer jih bodo evidentirali in vas kontaktirali, če bi namestitev potrebovali.

ČE STE NAŠLI IZGUBLJENO ŽIVAL

V Zavetišču Ljubljana ob najdbi živali, ki se je izgubila ob izrednih razmerah, svetujejo naslednje: »Najpomembneje je, da jo umaknete na varno. Poskusite jo zadržati, ji omejiti gibanje in jo namestiti v varen, suh prostor. Preglejte morebitne posebnosti in  posnemite (dobre) fotografije najdene živali. V najkrajšem možnem času obvestite pristojno zavetišče o najdbi živali, morda jo lastnik že pogreša. Če pa imate možnost, jo odpeljite do najbližjega veterinarja na odčitanje čipa  ali v zavetišče.«

Kako najti zavetišče, pristojno za določeno občino oziroma območje? Na tej povezavi se pomaknite proti koncu strani (Geografska pristojnost), na zemljevidu s prstom ali miško označite izbrano občino, nato pa se vam bo prikazalo pristojno zavetišče s kontakti. Če ste v situaciji, ko je potrebna urgentna pomoč (npr. žival na cestišču ali poškodovana žival, ne morete doklicati pristojnega zavetišča, nimate podatka o zavetišču), pokličite 112.


Povzeto po viru.