Študentski svet Univerze v Mariboru je v mesecu oktobru in novembru organiziral kulturni natečaj na temo KORONAVIRUS vs. USTVARJALNOST. Na razpis se je lahko prijavil prav vsak študent Univerze v Mariboru, ki je bil ustvarjalen in je izdelek predstavil kot preživljanje vsakdana v času karantene oz. kako ga je korona spodbudil k ustvarjanju. 

Dela so bila razdeljena v več kategorij, in sicer: literarna dela, umetnine, fotografije in skrite talente odra. Sprejem vseh del se je zaključil 15. novembra ob 23.59, skupno pa smo prejeli 30 del. Člani komisij, ki so ocenjevali dela, so bili študenti različnih fakultet.

ZMAGOVALCI POSAMEZNIH KATEGORIJ SO:

LITERARNA DELA

Po mnenju strokovne komisije je med literarnimi deli največji vtis naredilo delo Tie Senekovič z naslovom Iskanje navdiha, ki jo razglašamo kot zmagovalko kategorije literarnih del! Drugo mesto si je prislužilo delo Jana Franca Podbrežnika z naslovom Nočni let. Tretje mesto pa je zavzela Vanja Klepec s svojim delom E. D.

Tia Senekovič, Iskanje navdiha

Avtorica pesnitve Iskanje navdiha se igra s komponentami igrivosti, otožnosti in borbenosti, sebe graja, bralcu pa narekuje ritem branja in v njem vzbuja upe za boljši jutri.

Tematika pesmi je deljena na tri dele. V prvem avtorica opisuje, kako je našla svoj navdih za pisanje, a ga preprosto ni mogla ubesediti. Čeprav krivi sebe za nemoč pisanja, jo notranji glas pripravi do razprtja svojih misli in zlitja vsebine na podlago. V drugem delu se avtorica sooča s čustveno stisko, v kateri se je znašla zaradi otopelosti in časa. Zelo pojmljivo se to najde v besedah: »V moji glavi je vse sivo, pusto in bledo, kakor puščava ravnodušja, kjer čutiti ni dovoljeno.« V tretjem delu  avtorica aktualizira problem umetnosti in njenega obstoja. Svojo ključno poanto preseli v konec pesmi, kjer nas preudarno in realno opomni, da je kultura hrana naše duše: »Živeli smo pod odrom, se napajali ob glasbi, tišina zdaj odzvanja, uboga duša se nam prazni.«

Pesem Iskanje navdiha je čudovit navdih bralcu, da zaupa sebi in umetnosti.

Jan Franc Podbrežnik, Nočni let

Kratka zgodba Nočni let je zgodba tankega prepletanja nadnaravnega in realnega. Zgoščeno, a premišljeno in slikovito opisano dejanje, bralcu pusti možnost, da sledi glavnemu liku in ga samostojno oriše. Avtor v zgodbo premišljeno dodaja refleksivne premisleke, a jih ne poglobi in o njih ne razpravlja.  Čeprav pušča bralcu nekaj odprtih vprašanj, pa je ravno to odlika te zgodbe. Nočni ptič kroji svojo zgodbo.

Vanja Klepec, E.D.

Pesem E.D. presune s pristno okrušenostjo človeške duše. Avtorica sporočilo svetopisemske zgodbe o ‘talentih’ premišljeno aktualizira in vnese v lastno doživetje – poraz in vzpon. Na prebrodeno se ozre z zavedanjem lastne biti, ran, bolečine. Kljub temačnosti vnaša žar upanja. Živ slog ponazori trhlost in hkrati moč, ki narekuje prihodnost. Naj bo ta svetla, polna unovčenih cekinov.

UMETNINE

Irina Ilieva je navdušila s svojim čudovitim delom Tarot Card 19. The sun – Sunwoo, zato je z največ točkami zavzela prvo mesto. Z odličnim izkupičkom točk, si je drugo mesto prislužila Maja Pučko za delo z naslovom Dum spiro spero, ki predstavlja mladenko, ki potuje skozi samotno temoto ob spremstvu jesenskega cvetja. Izdelek z naslovom Sama, avtorice Nine Šafranko je poglobljeno osvojil srca vseh članov komisije in zasedel tretje mesto v kategoriji Umetnine.

Umetniške izdelke lahko pregledate tukaj.

Irina Ilieva: Tarot Card 19. The sun – Sunwoo
Maja Pučko: Dum spiro spero
Nine Šafranko: Sama

FOTOGRAFIJE

Strokovna komisija se je uvrstila na prvo mesto kot najboljše delo Moč sponke, avtorice Urške Berden, ki nam je s fotografijo želela povedati, da v življenju ni vse tako črno in stekleno kot se na prvi pogled zdi. Drugo mesto si je prisvojila študentka Urška Butolen s svojim delom Kako rešiti krizo. Njen navdih je bilo sprejemanje ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19. Tretje mesto je zasedel študent Stefan Najdovski s svojim delom, ki ga je poimenoval Študentsko življenje vs. Koronavirus in predstavlja študentsko življenje v izrednih in nič kaj lepih časih.

Vse zmagovalne fotografije si lahko ogledate tukaj.

Urške Berden: Moč sponke
Urška Butolen: Kako rešiti krizo
Stefan Najdovski: Študentsko življenje vs. Koronavirus

SKRITI TALENTI ODRA

Prvo mesto so z največjim številom točk osvojile študentke Darina Cveteržnik, Elena Osrajnik, Ilona Osrajnik in Neli Vuherer s svojim izredno prisrčnim in nepozabnim videospotom COVIDeo.  Drugo mesto si je prislužila študentka Živa Šuta in njena čudovita plesna točka z naslovom Plesna miniatura.

Oba posnetka si lahko ogledate tukaj.

COVIDeo (Darina Cveteržnik, Elena Osrajnik, Ilona Osrajnik in Neli Vuherer)


Plesna miniatura (Živa Šuta)


Avtorjem vseh zmagovalnih del iskreno čestitamo in jih obveščamo, da bodo informacije o prevzemu nagrade prejeli na elektronske naslove!

Vsem sodelujočim študentom se zahvaljujemo za vse njihove prispevke, članom komisije pa za sodelovanje pri pregledovanju in ocenjevanju vseh del. Najlepše se zahvaljujemo tudi sponzorjem dogodka: Pokice in Fructal.